Finans Nyhet

Max öppnar i Götet

Publicerad

Norrländska hamburgerkedjan Max fortsätter sin starka expansion. Sex nya restauranger i Göteborg är på gång och 300 personer ska anställas. ”Västsverige är en vit fläck på kartan och det är dags att ta itu med den nu”, säger vd Richard Bergfors till Realtid.se

– Göteborg är en intressant marknad och det finns redan väldigt många hamburgerrestauranger, men vår erfarenhet är att många väljer oss när de får möjlighet, säger Richard Bergfors.

Norrländska hamburgerkedjan har de senaste åren gått klart bättre än sina konkurrenter. Förra året hade Max en omsättning på 482 miljoner kronor och gjorde en vinst på 40 miljoner. I år räknar man med att omsättningen kommer öka med drygt 20 procent. Max har i dag 41 restauranger runt om i Sverige med 1.500 anställda.

– Att vi gått så mycket bättre än våra konkurrenter ligger i att vi har en mycket mer kvalitativ produkt med svenska råvaror och tillagningssätt. Vi har även jobbat mycket med nyttiga nyckelhålsmärkta produkter. Vår mat är även mycket godare än våra konkurrenter, vilket har visats i ett flertal undersökningar, säger Richard Bergfors.

Annons

Trots att konkurrenter som McDonalds stänger igen tror Richard Bergfors att det finns en marknad att växa på.

– Som jag ser det finns marknadsandelar att ta, framförallt från McDonalds. Vi tänker inom de tre närmaste åren öppna mellan 30 och 35 nya restauranger runt om i Sverige. Vi kommer främst att satsa på storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg.

Expansionen av de nya restaurangerna kommer att finansieras av Max självt, det vill säga av familjen Bergfors som äger hela kedjan. De kommer att lägga ned närmare 600 miljoner kronor de närmsta tre åren.

Annons

– Vi investerar själva med de vinstmedel som finns i bolaget, säger Richard Bergfors.

Inför etableringen i Göteborg letar han nu aktivt efter attraktiva tomter och centrala lägen.

– Det är inget problem att hitta nya lokaler, enda problemet är att det tar tid att hitta rätt läge. Bra läge är allt ifrån mitt i stan på paradgata till infart eller vid ett köpcenter. Att vi skulle hitta lokal mittemot en konkurrent ser vi endast som positivt, det blir mer kamp.

Annons

Och vem som vinner verkar Richard Bergfors vara säker på.

– Vi ser väldigt ljust på framtiden. Det är Max som gått bäst av hamburgerkedjorna de senaste fem åren. I år kommer vi att uppnå ett rekordresultat. Om ett par år ser vi med största sannolikhet att vi har fördubblat vår verksamhet.

Annons