Finans Nyhet

”Måste vara kedjebrevsprincipen”

Publicerad

Entractions ordförande Börje Fors är förvånad över det höga budet från IGT, men tror att det faktum att bolaget inte var till försäljning har drivit upp priset.

Idag stod det alltså klart att International Game Technology, IGT, erbjuder 67,545 kronor per aktie i First North-noterade spelbolaget Entraction. Det vill säga drygt 30 procent högre än gårdagens stängningskurs.

Ordförande Börje Fors kan inte sticka under stol med att han är lite förvånad över att man väljer att gå in då kursen står så högt – aktien har gått från drygt 25 kronor i början av året till gårdagens kurs på 52 kronor:

– Fundamenta är att vi får bra betalt. Hela 18-20 gånger vår vinst och 31-32 procent över gårdagens stängningskurs. Så sett över en sexmånaders period har vi fått väldigt bra betalt, säger Börje Fors.

Annons

Han menar att han själv skulle dra sig för att gå in på en sådan nivå:

– Det måste vara kedjebrevsprincipen. Man tror alltid på en liten ökning, säger han.

En starkt bidragande orsak till att budet blev sockersött kan vara att Entraction inte har haft något intresse av att sälja, resonerar Börje Fors:

Annons

– Sedan är det klart som fan att allt är till salu om man ligger på en börs, säger han.

Han tror också att en bidragande orsak till den starka kursutvecklingen har att göra med tillslaget mot pokerbolag i USA. Det vill säga medan amerikanska myndigheter går hårt åt speldrakarna i USA får Europabaserade operatörer och systemleverantörer en starkare position på marknaden:

– I Europa har vi ännu så länge inte fått se några stora effekter vi tillslagen. Vi har spekulerat i om detta har gjort att kursen har stuckit iväg, vilket vi tror, säger Börje Fors.

Annons

Varför tror ni att International Game Technology vill köpa just er?

– Det finns bara ett par fristående teknikleverantörer på marknaden. De flesta andra ägs av operatörer eller kombinationer av operatörer. För den som är knuten till en stor operatör är det enkelt att man blir styrd av denna, säger Börje Fors.

Han tror heller inte att de systemleverantörer som ägs av olika operatörer har bättre kunskap om själva spelandet. Börje Fors hävdar att Entraction levererar sina system till 120 kunder. Och det handlar inte bara om licenser, utan hela spelsystem.

Finns det ingen risk för att ni hittar en lösning som passar alla, men inte är optimal för någon. Hur ser du på detta?

– Det ligger väl något i det, men vi vet av erfarenhet att kunderna uppskattar en oberoende aktör, säger Börje Fors.

Han hävdar också att IGT tidigare har haft dåliga erfarenheter av förvärv i Europa och vad man nu köper är kompetens, positioner och utvecklingsbarhet:

– För att du ska kunna jobba med ett 40 gånger större företag krävs, ur IGT:s synvinkel, en öppenhet. Även kulturaspekten, stilen och attityden är viktiga frågor för dem, säger Börje Fors.

Han uppger också att Entraction redan samarbetar med WagerWorks, som IGT köpte för ett antal år sedan och som bedriver casinospel online:

– De är licensgivare till oss. Så även detta kan påverka IGT:s val såklart, säger Börje Fors.

Accepttiden för aktieägarna startar den 13 maj och slutar den 7 juni. Om allt vill sig väl påbörjas slutförandet av förvärvet den 15 juni.

– Jag ringde olika aktieägare så fort börsen stängt och hade bra samtal. Men skulle vi inte få igenom de 90 procent som krävs bland aktieägarna fram tills dess går det alltid att förlänga budtiden, säger Börje Fors.

Han själv slutade som KF-chef vid dryga 60. Han fick då frågan om ordföranderollen från en advokat kopplad till Entraction.

Sedan dröjde det inte längre förrän han träffade grundaren – Per Hildebrand, som även hade ett förflutet som världsmästare i poker:

– Han var juristutbildad, klok, lyssnande och analyserande och han hade planerat att någon skulle ta över. Så mitt val kändes enkelt. Sedan kände jag Peter Åström sedan tidigare och valde att plocka in honom som vd. Han är en duktig förhandlare och relaterar bra till kunderna. Och han har gjort ett riktigt bra jobb, säger Börje Fors.

Annons