Finans Nyhet

Männen bakom största affärerna rekordåret 2021

Erik Selin, Rutger Arnhult, Ilija Batljan, Roger Akelius.Erik Selin, Rutger Arnhult, Ilija Batljan, Roger Akelius.
Erik Selin, Rutger Arnhult, Ilija Batljan och Roger Akelius.
Publicerad
Uppdaterad

Roger Akelius, Ilija Batljan, Erik Selin och Rutger Arnhult – de svenska fastighetsmagnaterna har varit inblandade i årets största fastighetsaffärer och 2021 blir ett rekordår sett till transaktionsvolymer.

Annelie Östlund

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgår till hela 71 miljarder euro under 2021, vilket är 65 procent högre än förra året och den klart högsta volymen någonsin för ett enskilt år, enligt rykande färska siffror från fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.

Ett fåtal svenska fastighetsmagnater står för mycket stora volymer. Toppar årets lista gör Akelius försäljning av samtliga bostadsfastigheter i Sverige, Danmark och Tyskland till Heimstaden för 92,5 miljarder kronor

Gått på raketbränsle i år har också fastighetsinvesteraren Rutger Arnhult gjort; Corems förvärv av Klövern med fastigheter i Sverige, Danmark och USA för drygt 53,1 miljarder kronor samt Castellums förvärv av Kungsleden i Sverige för 43,2 miljarder, hamnar på andra respektive tredje plats.

Annons

Erik Selin och Ilija Batljan har inte heller legat på latsidan, vilket framgår av topplistan längst ned i artikeln

–Om man zoomar in på Sverige står börsbolagen för nästan halva omsättningen – 45 procent av alla köp. Det är en extremt stor andel – både ur ett svenskt och internationellt perspektiv, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Annons

”Plötsligt ser vi en ganska hög inflation samtidigt som räntorna fortfarande är låga. Och fastigheter ses generellt som ett bra inflationsskydd.”

Vad beror rekordsiffrorna på?
– Det är en kombination av många och stora bolagsaffärer och en väldigt aktiv direktmarknad – alltså köp och försäljningar av enskilda fastigheter eller fastighetsportföljer. På toppen av det ser vi många strukturaffärer, säger Mikael Söderlundh och fortsätter:

– Dessutom är makroläget gynnsamt. Plötsligt ser vi en ganska hög inflation samtidigt som räntorna fortfarande är låga. Och fastigheter ses generellt som ett bra inflationsskydd. Nästan alla hyresintäkter är kopplade till KPI på något sätt vilket innebär att hyresintäkterna ökar.

I Sverige har transaktionsvolymen ökat med 93 procent till 35 miljarder euro under 2021, vilket motsvarar ungefär halva den nordiska transaktionsmarknaden, enligt Pangea Property Partners statistik. Volymerna i Norge och Danmark har också ökat markant – med 54 procent respektive 61 procent. Volymen i Finland steg med marginella 6 procent.

Annons

Och de utländska köparna har inte låtit sig skrämmas av pandemi och fortsatta reserestriktioner. Under året stod de för 33 procent av transaktionsvolymen samtidigt som utländska säljare stod för endast 15 procent av volymen.

De största fastighetstransaktionerna i Norden under 2021 är:

  • Heimstadens förvärv av Akelius samtliga bostadsfastigheter i Sverige, Danmark och Tyskland (SEK 92,5 miljarder)1
  • Corems förvärv av Klövern med fastigheter i Sverige, Danmark och USA (SEK 53,1 miljarder)2
  • Castellums förvärv av Kungsleden i Sverige (SEK 43,2 miljarder)
  • Entras förvärv av Oslo Areal i Norge (NOK 13,6 miljarder)
  • SBB:s och Kåpans gemensamma förvärv av samhällsfastigheter i Sverige (SEK ~10 miljarder)
  • Balders förvärv av Asset Buyout Partners i Norge (NOK 9,0 miljarder)

1. Fastighetsvärde inklusive Tyskland
2. Fastighetsvärde i Sverige och Danmark
3. Fastighesvärde efter avdrag för latent skatt

Källa: Pangea Property Partners

Annons