Finans Nyhet

Man United i kartellhärva

Publicerad

Storklubben Manchester United döms till miljonböter för att ha ingått i en kartell med flera av de ledande sporttröjtillverkare och därmed eliminerat konkurrensen på marknaden.

Tröjförsäljning är en miljardindustri och en av Manchester United och andra fotbollsklubbars viktigaste intäktskällor. Genom ett samarbete med konkurrerande tillverkarna Umbro, Allsports och JJB Sports har ett överenskommet pris satts på marknaden, vilket lett till att konsumenterna fått betala mer än de borde på en marknad med fri konkurrens. Detta slås fast av den brittiska konkurrensdomstolen, Competition Appeal Tribunal, som är den andra instansen. Tidigare har en lägre instans kommit till samma slutsats, men den domen överklagades då av Manchester United.

Manchester United och de andra bolagen döms nu att sammanlagt betala böter på 16 miljoner pund, cirka 208 miljoner kronor.

– Deras metoder att åsidosätta konkurrensen på marknaden är ett sätt att utnyttja supportrarnas lojalitet till klubben, säger Sir John Vickers, ordförande för den brittiska konkurrensmyndigheten, OFT, som ligger bakom åtalet mot bolagen.

Annons

OFT inledde granskningen av Manchester Uniteds tröjförsäljning redan 2001 och den första domen föll 2003. Vid det tillfället dömdes även sex andra organisationer till böter – Football Association, Blacks, Sport Soccer, JD Sports, Sport Connection och Sportsetail. Dessa valde dock att inte överklaga.

Annons