Finans Nyhet

Mäklar-vd varnas

Publicerad

Mäklarhusets delägare sålde lägenheter åt varandra – kunderna känner sig lurade. Nu varnas kontorets vd och en mäklare. Fler är under utredning.

I SVT-serien Mäklarna sålde mäklaren Kaj, spelad av Kjell Bergqvist, en lägenhet till underpris – bara för att själv bosätta sig i den. Nu utspelas ett liknande upplägg i verkligheten.

Två mäklare vid Mäklarhuset Innerstan AB i Stockholm varnas av Fastighetsmäklar-nämnden. Man har hjälpt varandra att tjäna snabba pengar genom att sälja egna lägenheter.

I ett fall köpte vd Michael Montin för 2,6 miljoner kronor på Södermalm av en mäklare på det egna kontoret och sålde vidare för 3,5 miljoner kronor efter två månader med sin egen ordförande Peter Eriksén som ansvarig mäklare. Kunden kände sig lurad då han insåg att mäklaren sett ett annat värde i lägenheten än vad han sagt.

Annons

I ett annat fall samma år var Michael Montin med och köpte en lägenhet för 4,1 miljoner kronor på Östermalm som såldes efter två månader för 5,8 miljoner kronor med honom själv som ansvarig mäklare. Och så har det fortsatt, enligt flera anmälningar till myndigheten.

Michael Montin är hälftenägare i kontoret som hör till den landsomfattande kedjan Mäklarhuset. Han får nu en varning. Ytterligare en anmälan mot honom från i höstas är under utredning.

Mäklaren som förmedlade en lägenhet till sin egen vd varnas också. Hans bror jobbar på samma kontor. Myndigheten utreder en anmälan mot brodern.

Annons

Peter Eriksén äger andra halvan av Mäklarhuset Innerstan AB. Han avvisar kritiken från kunderna som rena efterhandskonstruktioner.

– När säljaren såg att Michael tjänade pengar blev han irriterad. När han inte fick pengar gick han till pressen, säger han.

Peter Eriksén varnades av Fastighetsmäklarnämnden 2007 och har haft ytterligare fyra tillsynsärenden mot sig.

Annons

Fastighetsmäklarnämnden har ifrågasatt det lämpliga i att Peter Eriksén arbetar som mäklare sedan man upptäckt att han finns med i polisens belastningsregister.

Han har fällts i tingsrätten för ofredande och olaga hot. Enligt en polisanmälan ska händelsen ha inträffat efter att Peter Eriksén och hans bror, som också är mäklare på samma kontor, tog en tjuvfiskare på bar gärning när de körde omkring på de egna markerna på fyrhjuling. Åtalet ogillades av hovrätten.

– Jag var oskyldig såklart. Det var en ren lögn från han som anklagade mig, säger Peter Eriksén.

I domen nämns ett annat ärende som lagfördes i belastningsregistret 2007. Fastighetsmäklarnämnden gör bedömningen att det ligger så långt bak i tiden att man släpper fallet.

Peter Eriksén varnades av Fastighetsmäklarnämnden 2007 och har haft ytterligare fyra tillsynsärenden mot sig.

Mäklarhusets mäklare får nu kritik för att ha förmedlat till närstående och i strid mot god fastighetsmäklarsed.

Vem som är närstående regleras i konkurslagen. Det gäller främst släktingar men även den som genom ledande ställning har bestämmande inflytande över en mäklare, till exempel vd och arbetande styrelseordförande.

En av de varnade mäklarna hävdar att han inte känt till att den man han sålde till var hans egen vd. Det avfärdar myndigheten med att det är mäklarens eget ansvar att ta reda på detta.

Begreppet närstående behöver inte vara ett juridiskt hinder att sälja åt en kollega som inte är vd, men Fastighetsmäklarnämnden råder mäklarna att inte försätta sig i en sådan situation.

Att som Mäklarhuset Innerstan ägna sig åt att sälja varandras lägenheter kan däremot vara ett brott mot Fastighetsmäklarlagen.

En medarbetare på samma kontor har under de senaste två åren varit skriven på ett flertal adresser som kollegorna sålt. Tre andra medarbetare som presenteras som fastighetsmäklare på hemsidan förekommer inte i myndighetens obligatoriska register med samma stavning av namnet.

Realtid.se har utan framgång sökt vd för kontoret Mäklarhuset Innerstan Michael Montin samt kedjans nya vd Ingegärd Carlson.

– Att vi år efter år har nöjda kunder är ett tydligt kvitto på att våra ansträngningar att erbjuda trygga och säkra bostadsaffärer uppskattas av våra kunder, säger hon i ett pressmeddelande.

Mäklarhuset har ett åttiotal kontor i form av aktiebolag med de lokala mäklarna som delägare. Varje kontor äger en andel i ett holdingbolag som äger ett servicebolag som hjälper kontoren. Kontoren valde Solweig Lindéll-Sohlberg till ny ordförande på årsstämman i Stockholm under tisdagen.

Fastighetsmäklarnämnden kan avregistrera en varnad mäklare som upprepar samma fel eller inte följer nämndens beslut. Det innebär i praktiken yrkesförbud.

En mäklare som förmedlar ett objekt utan att vara registrerad gör sig skyldig till svartmäkleri enligt Fastighetsmäklarlagen.

Det ska framgå av uppdragsavtalet mellan mäklare och säljare vem som är ansvarig fastighetsmäklare

Mäklaren har ett personligt ansvar för förmedlingsuppdraget.

Källa: Fastighetsmäklarnämnden.

Annons