Finans Nyhet

”Madoff är ett monster”

Publicerad

Nu slår Bernard Madoffs offer tillbaka mot honom. Ett av dessa är Stephanie Hallso, som förlorade ett helt livs besparingar i en pensionsfond. Hon menar att mannen är ett monster och en patologisk lögnare.

Realtid.se

Offren för Bernard Madoffs pyramidspel rasar över hans senaste intervju från fängelset, där han anklagade sina offer för girighet, enligt CNN:

– Mannen är ett monster, en lögnare och en tjuv. Helt utan moral, ånger och skam, säger Stephanie Hallso, vars besparingar i en pensionsfond fullständigt utraderats.

Hon ställer sig frågade till hur Bernard Madoff kan ha mage att kalla sina offer för giriga.

Annons

Ett annat offer är Halio, 67 år. Hon och hennes 70-åriga make berättar att man tvingats överge sitt pensionärsliv och gå tillbaka till arbetsmarknaden efter att Madoff avslöjades 2008.

– Han försöker rent psykologiskt att överföra sin egen girighet till sin offer. Men han lät hela generationer av familjer gå bankrutt. Han gjorde även detsamma med välgörenhetsorganisationer.

I en intervju med New York Magazine lade alltså Madoff en del av skulden kring sitt avancerade pyramidspel på de personer som han hade lurat.

Annons

Han menade exempelvis att dessa borde ställt sig frågande till att man fick dubbel avkastning från hans företag.

Men ett ytterligare offer, Illene Kent, vars föräldrar även förlorade 70 procent av sina livsbesparingar ger inte mycket för hans påståenden:

– Jag vill inte bli uppläxad av Bernie Madoff kring folks girighet. Han är uppenbarligen en patologiskt lögnare. Och hur skulle man kunna tro på en man som lyckats genomföra det största finansiella brottet i världshistorien. Han bryr sig bara om sig själv.

Annons

Madoffs upplägg rasade som ett korthus i samband med att han arresterades i december 2008.

Med tanke på den avkastning han betalade till färska investerare dröjde det inte så länge förrän det stod klart att det hela handlade om ett bedrägeri och att han inte investerade pengarna han fick från olika investorer.

Madoff var hela tiden var tvungen att betala långsiktiga investerare med pengar från nybakade sådan och samtidigt presentera dessa betalningar som helt legitima avkastningar när det gäller investeringar på Wall Street.

Parallellt med att han höll igång sin verksamhet levde Bernard Madoff ett lyxliv. Han ägde hem på Manhattan, i Florida och Frankrike tillsammans med exempelvis en yacht och diamantbelagda smycken för honom och hans fru, Ruth.

I mars 2009 erkände Bernard Madoff att han var skyldig till det största pyramidspelet i historien.

Tusentals investerare har gått in med uppskattningsvis 20 miljarder dollar. Den likvidator som domstolen utsåg till att städa upp efter Maddof har än så länge identifierat 2 404 investerare och lyckats rädda 6,8 miljarder dollar i tillgångar. Samtidigt har mer än 16 000 investerare olika former av krav på Bernard Madoff.

Mike De Vita förlorade sin pensionsbesparing på grund av Madoffs pyramidspel. Och likt andra investerare som har fått se sin investering gå upp i rök menar han att han borde ha ställt sig tveksam då Madoff utlovade en avkastning på 15-18 procent.

Han anser samtidigt att många av dem som satsat pengar inte fått tillbaka i närheten av en sådan avkastning och därefter heller inte haft något skäl att vara misstänksamma.

Enligt Mike De Vita låg hans egen avkastning på i genomsnitt 10,5 procent under 18 år – den peakade på 13 procent ett år, medan den sjönk till 8 procent ett annat år.

Han tycker ändå att Madoff målar fram en felaktig och osympatisk bild av sina offer.

Madoff avtjänar ett 150-årigt fängelsestraff i Butner, North Carolina.

Bernard Madoff berättade för New York Magazine att hans rykte imponerar på fångarna, men Mike de Vita tror inte att detta ger tillräcklig uppmärksamhet för en person som Bernard Madoff:

– Han har ett så stort ego att det inte kan mättas tillräckligt inom fängelsemurarna, säger Mike de Vita till CNN.

Annons