Finans Nyhet

M-politiker tredubblade makens lön

Publicerad

”Det är skandal.”

Realtid.se

Österåkers moderata topp-politiker Ingela Gardner Sundström höjde maken Jan-Olov Sundströms lön med 331 procent. Tidigare moderate kommunalrådet rasar.

Svågerpolitik i all ära, men det här kanske ändå tar priset. Moderatledda Österåkers kommun tillsatte en arvodesgrupp ledd av förra kommunalrådet Ingela Gardner Sundström.

Nu står det klart att hennes egna make höjt arvodet som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden från 7 792 kronor per månad till 33 600 kronor per månad, enligt Aftonbladet.

Annons

På frågan om lönehöjningen verkligen är rimlig menar Ingela Gardner-Sundström att uppdraget är av helt annan karaktär under nuvarande mandatperiod. Detta eftersom man har integrerat byggnadsnämnden med miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Även kommunalrådet Michael Fletcher-Sjöman får 10,3 procents löneförhöjning och landar på 72 800 kronor per månad, det vill säga betydligt högre än vad en riksdagsledamot får.

På frågan hur detta kan komma sig svarar Ingela Gardner Sundström att kommunalrådet har yttersta ansvaret för en omsättning på två miljarder kronor och 2 500 anställda:

Annons

– Det är ett annat ansvar än för riksdagsledamöter, de är en i ledet. Det här handlar om kommunens regering, säger Ingela Gardner Sjöström till Aftonbladet.

Hon tycker dock att det skulle vara att ”ta i lite” om kommunalrådet fått samma lön som statsministern.

En som inte är överlycklig över löneförhöjningarna är det tidigare kommunalrådet i Österåker, Stefan Cronberg:

Annons

– Det är skandal. När jag går på byn säger folk ”vad tänker du göra åt kleptokratin som grasserar i kommunalhuset”, säger han till Aftonbladet.

Annons