Finans Nyhet

LRF Konsult förvärvar utmanare på redovisningssidan

Peder Albert, grundare och vd Bokoredo, och Katarina Klingspor, vd LRF.
Publicerad

Bokoredo är en snabbväxande digital redovisningsbyrå. Nu köps byrån av LRF Konsult, som i och med köpet förvärvar en av marknadens mest effektiva ekonomiprocesser.

I dag presenterar LRF Konsult sitt första förvärv sedan Altor gick in som ägare i den anrika konsultverksamheten. Som vd Katarina Klingspor tidigare berättat för Realtid vill Sveriges största konsultbyrå för småföretagare växa såväl i storstäderna som på landsbygden.

Bokoredo har i dag 600 kunder och kontor i Stockholm och Göteborg. Dessa kommer under hösten att börja fusioneras med LRF Konsults befintliga kontor i de två storstäderna.

– Vi börjar med att fusionera kontoren i Stockholm och Göteborg. Det innebär att vi kommer att ha två jämnstora kontor i stark tillväxt. På sikt kommer vi att arbeta under ett och samma varumärke, säger Katarina Klingspor till Realtid. 

Annons

Bokoredo grundades 2012. Affärsmodellen bygger på både automatisering och outsourcing, för närvarande till Indien. Katarina Klingspor välkomnar tillskottet i form av intäkter, kunder och medarbetare.

– Det är ett jätteroligt att kunna välkomna dessa nya medarbetare till LRF Konsult, men framför allt den ekonomiprocess som Bokoredo har utvecklat som innebär tidseffektiv, kostnadseffektiv och säker redovisning, och som frigör tid till värdeskapande rådgivning.

Bokoredos vd Peter Albert kommenterar affären i ett pressmeddelande:

Annons

– Jag är oerhört glad att Bokoredo nu blir en del av  LRF Konsult – ett stort rådgivningsföretag som är närvarande i hela landet. Bokoredos kunder får nu också tillgång till kvalificerad rådgivning och expertis från flera tjänsteområden som ekonomi, skatt, juridik, affärsrådgivning och mäkleri.

Inför köpet har LRF Konsult tittat på många verksamheter, och fler förvärv är på gång, avslöjar Katarina Klingspor.

– Vi är oerhört selektiva; vi måste säkerställa att verksamheten passar in på LRF Konsult. Det är roligt att Bokoredo passar oss så väl. Vi delar en samsyn på hur branschen kan utvecklas på ett positivt sätt så att kunden tydligt ser hur våra tjänster skapar värde.

Annons

Bokoredo har vuxit snabbt med hjälp av riskkapital från personer med Altor-koppling. Katarina Klingspor förnekar inte att goda kontakter i ägarleden (läs Altor) har underlättat köpet, men menar samtidigt att köpet är initierat av LRF Konsult, som utvärderat en lång rad aktörer på marknaden.

– Den här analysen har vi gjort på företaget och Bokoredo kommer in helt och hållet på egna meriter, säger Katarina Klingspor och fortsätter:

– Bokoredo har tillsammans med andra uppstickare legitimerat sin position bland många snabbväxande företag vi har tittat på. En del har vi valt bort, andra har vi uppvaktat och i vissa fall har vi kunnat fortsätta diskussionen. Vi kommer förhoppningsvis att kunna presentera fler förvärv.

Vad är ni intresserade av att förvärva?
– Vi tittar på både teknik- och ekonomisidan, samtidigt som vi vill bredda antalet tjänster till våra kunder. Utgångspunkten för vår tillväxt är att kundens behov ska vara i centrum.

Bokoredo har marknadsfört sig som en prispressare, hur får man ihop era affärsmodeller?
– Den högre effektiviteten måste komma både företaget och kunderna till del. Vi tror att vår kunder kommer att behöva mer rådgivning. När vårt historiska arbete automatiseras frigörs tid. I dag betalar kunderna ganska mycket för sådant som inte skapar värde. Vi vill göra det tydligt för kunden att om man betalar en krona för något måste det ge mer tillbaka i effekt. Den transparensen och snabba analysen vill vi erbjuda våra kunder.

Köpeskillingen är konfidentiell.

Annons