Finans Nyhet

London Eye räddas

Publicerad

Till Londons mer moderna sevärdheter hör det gigantiska pariserhjulet The London Eye. Stadens borgmästare lovar att rädda ”Ögat” från en hotad nedmontering.

Heta känslor har blossat upp i engelsmännens huvudstad sedan ägaren av The London Eye sagt sig vara tvingad att montera ned hela hjulet. Bakgrunden är att markägaren, South Bank Centre, kräver att markhyran höjs kraftigt från 65.000 pund till 2,5 miljoner pund per år.

London Eye har snabbt blivit ett av Storbritanniens mest populära sevärdheter och hotet om dess nedmontering har mötts av massiv kritik från allmänheten och kändisar som kräver att attraktionen skyddas.

Ken Livingstone, även kallad ”Red Ken” på grund av sin politiska hemvist, hotar nu att tvångskonfiskera London Eye om inte en uppgörelse kan nås, rapporterar brittisk press i dag.

Annons

Red Ken uppmanade även ordförande för South Bank Centre, Lord Hollick, att avgå och kallade honom för en komplett tönt och ett hot mot landets allmänna intressen.

Vad som fick Red Ken att reagera så resolut var ryktet om att staden Paris lagt ett uppköpsbud på det gigantiska hjulet. Paris är en av Londons huvudkonkurrenter om att arrangera sommar-OS 2012 och skulle London förlora hjulet skulle det kunna leda till ett pr-mässigt nederlag.

Annons