Finans Nyhet

Lloyds säljer fastighetslån för 900 miljoner pund

Publicerad

Banken har gått in i slutgiltiga diskussioner med den amerikanska private equity-gruppen Lone Star.

Realtid.se

Enligt Financial Times kommer statligt kontrollerade Lloyds att göra en förlust på uppemot 40 procent utifrån det ursprungliga värdet på lånen. Samtidigt menar en källa till Financial Times med god insyn i processen att det är högst osannolikt att det blir ytterligare nedskrivningar av värdet på fastighetsportföljen.

Nu har alltså Lloyds gått in i exklusiva förhandlingar med Lone Star efter att ha sagt nej till bud från såväl Cerberus som Colony Capital.

Enligt Financial Times är försäljningen av Project Royal-portföljen en av de största låneavyttringarna från en bank i Storbritannien sedan fastighetsmarknaden kollapsade 2008. Och tidningen räknar med att affären kan ge uppkomst till en våg av liknande affärer i landet.

Annons

Enligt Financial Times har ett dussintal private equity-grupper, andra former av köpare samt pensionsfonder visat intresse efter att Lloyds sjösatte sin första försäljning av problemfyllda fastighetslån för cirka tre månader sådan.

Lloyds ambition att göra sig av med de totalt cirka 24 miljarder pund i dåliga fastighetslån som banken idag besitter. Lloyds avyttringar under de första sex månaderna inom just det området ligger i år på cirka 1,8 miljarder pund, vilket bland annat inkluderar Mailbox-byggnaden i Birmingham.

Så sent som denna månaden slutförde Lloyds en försäljning av 35 kommersiella fastighetstillgångar till Telereal Trillium, vilket gav ytterligare 45 miljoner pund.

Annons

När det gäller den större kommande affären på 900 miljoner pund är Royal Bank of Canada och Citigroup finansiella rådgivare, enligt Financial Times.

Annons