Finans Nyhet

LKAB stoppar export till Libyen

Publicerad

Kriget i Libyen gör att LKAB avbryter järnmalmsexporten till Khaddaffi-regimen. LKAB: ”Det är en force majeure-liknande situation”

LKAB:s export av järnmalm till Libyen är värd 500 miljoner kronor. Det motsvarar närmare hälften av den svenska exporten till Libyen.

Tidigare kunde Realtid.se avslöja att den statliga järnmalmsjätten inte hade några planer på att sluta med leveranserna – trots regimens övergrepp på civila.

Men efter den senaste tidens oroligheter i landet avbryter nu den statliga järnmalmsjätten exporten av järnmalm tills vidare. Av praktiska skäl.

Annons

– Det råder en force majeur-liknande situation. Kunden kan inte ta emot en leverans och eftersom försäkringsbolagen höjt premierna vill rederierna inte åka dit, säger Markus Petäjäniemi, marknadschef på LKAB.

Nästa järnmalmsleverans var planerad till i slutet av mars. Men den kommer alltså inte att bli av.

– Leveranserna är framskjutna på obestämd tid, säger Markus Petäjäniemi.

Annons

LKAB uppger att oroligheterna i Libyen ännu inte påverkar järnmalmsjättens ekonomiska resultat.

– Det är en hög efterfrågan på järnmalm och vi kan styra om dessa leveranser till andra kunder. Sedan vet man inte vad som händer om leveransstoppet fortsätter under en väldigt lång tid, säger Markus Petäjäniemi.

Exporten till Libyen går till det statliga stålföretaget Libya Iron and Steel Company. Mellanöstern är statliga LKAB:s näststörsta marknad och står för en femtedel av bolagets resultat om 20 miljarder kronor. De viktigaste länderna i regionen är Saudiarabien, Qatar, Egypten samt Libyen.

Annons

Libyens stål används framför allt till infrastrukturprojekt.

Annons