En källa med insyn uppger för Affärsvärlden att LKAB och Vattenfall inte kommer överens om prisnivån för de långsiktiga avtalen gällande el-leveranser. Vattenfall vill ha klart avtalen innan byggandet av nya landbaserade vindkraftsparker startar.
LKAB och Vattenfall oense: "Inte i närheten av ett avtal"
Mest läst i kategorin
”Man har förhandlat under en lång tid och är inte i närheten av ett avtal”, uppger källan för tidningen.
Vattenfall vill inte kommentera förhandlingarna, men den generella bilden har tidigare bekräftats av Marie Kimming, chef för den landbaserade vindkraften hos bolaget.
”Vi menar att det är ofrånkomligt att aktörerna måste vänja sig vid ett högre elpris än idag om det ska bli någon utbyggnad”, har hon sagt i Vindkraftspodden.
Står långt ifrån varandra
En annan källa nära marknaden bekräftar avstånden mellan kraftproducenter och elköpare. En kund som LKAB kanske kan tänka sig att betala 30 euro per megawattimme just nu, medan en producent vill ha åtminstone 40 euro per megawattimme efter prishöjningarna de senaste åren.
Christian Holtz, delägare och analytiker vid energikonsultföretaget Merlin&Metis, anser att en betydande faktor bakom svårigheten för kraftproducenter och elköpare att nå en överenskommelse är att ingen vill ta ansvar för volym- och profilrisken.
Vindkraftsproduktionen kan nämligen sätta krokben för sig själv.
När det blåser mycket och vindkraftsproduktionen ökar, sjunker elpriserna för samtliga aktörer. Det gör att det blir svårare att göra pålitliga antaganden om volymer och pris över tid, vilket i sin tur försvårar möjligheten att prissäkra produktionen.
”Vindkraftsproducents verkliga genomsnittliga elpris blir betydligt lägre än det oviktade medelpris som producenten har säkrat på terminsmarknaden”, säger Holtz till Afv.
Problemen kring avtalen kan påverka utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige och därmed hela Hybrit-projektet, skriver Affärsvärlden med hänvisning till en källa.
Läs mer:
Vindkraftens nedgång kan stoppa ny kärnkraft. Realtid
Kärnkraftens nya vår hotad i Sverige – och hela Europa. Realtid
Gruvjätten LKAB riskerar förlora fem miljarder – om året. Realtid