Finans Nyhet

Libyenkrisen i säkerhetsrådet

Publicerad

Muammar Gaddafi signalerar att han inte tänker ge vika för protesterna. Diktatorn: ”Lita inte på tv-kanaler som tillhör strykarhundar.”

Reaktionerna från omvärlden mot regimens våld mot demonstranterna växer och FN:s säkerhetsråd möts om krisen i Libyen.

Tidigt på tisdagsmorgonen föreföll läget vara lugnt i Libyens huvudstad Tripoli.

– Det regnar kraftigt för tillfället, så människor håller sig hemma. Jag är i östra delen av staden och har inte hört några strider, säger en invånare.

Annons

På måndagskvällen framträdde Gaddafi för första gången i libysk tv sedan protesterna inleddes för en vecka sedan. Inslaget var 22 sekunder långt, och uppenbarligen ämnat att visa att Gaddafi inte flytt landet, och att han inte har några planer på att ge upp makten.

– Jag vill visa att jag är i Tripoli och inte i Venezuela. Lita inte på tv-kanaler som tillhör strykarhundar, sade Gaddafi.

Utländska medier hade tidigare under dagen spritt uppgifter från Storbritanniens utrikesminister William Hague om att Gaddafi var på väg till Venezuela.

Annons

Han höll upp ett paraply mot det hällande regnet och lutade sig ut ur en bil.

– Jag ville säga något till ungdomarna på Gröna torget och stanna uppe sent med dem, men det började regna, sade Libyens ledare sedan 41 år.

Libysk tv rapporterade tidigare att demonstrationer till stöd för Gaddafi hölls på Gröna torget i centrala Tripoli.

Annons

Gaddafi utkämpar en blodig kamp för att hålla sig kvar vid makten. På måndagen kom rapporter om eldstrider i Tripoli och uppgifter om att krigsplan skulle ha bombat bebodda områden i huvudstaden.

Gaddafis son Sayf al-Islam förnekade detta och sade att målen varit ammunitionsdepåer i avlägsna områden. Han förklarade inte varför, men i söndags anklagade han demonstranter för att ha gjort räder mot ammunitionslager i staden Benghazi.

Det fanns inga oberoende bekräftelser och kommunikationen mellan Libyen och omvärlden är bristfällig.

FN-chefen Ban Ki-Moon är chockerad över rapporterna om att libyska säkerhetsstyrkor skjutit mot demonstranter från flygplan och helikoptrar, sade hans talesman.

FN:s säkerhetsråd tar upp krisen i Libyen vid ett slutet möte under tisdagen, sade FN-chefen som talade med Gaddafi i telefon i 40 minuter på måndagen och manade honom till återhållsamhet.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade att denna ”oacceptabla blodspillan” måste upphöra.

Även inom de egna leden sviktar stödet för Gaddafi. Flera diplomater runt om i världen, bland annat i Libyens FN-delegation, har hoppat av. En grupp arméofficerare uppmanade i ett uttalande andra soldater att ”ansluta sig till folket” och hjälpa till att störta Gaddafi.

Justitieministern avgick i protest mot övervåld mot demonstranter och två libyska stridspiloter flög sina plan till Malta där de sökte asyl med motiveringen att de inte ville skjuta mot folket

Österrikes försvarsdepartement meddelade på kvällen att luftrummet över den libyska huvudstaden Tripoli var fortsatt öppet. Österrike uppgav tidigare att luftrummet hade stängts. Den österrikiska armén evakuerade under måndagen 62 europeiska medborgare från Tripoli till Malta.

Annons