Finans Nyhet

LG-mobil först med Java-OS

Publicerad
Uppdaterad

Koreanska mobiltillverkaren LG och Savaje Technologies har i över ett år arbetat ihop i ett topphemligt projekt. På tisdagen kunde man visa resultatet: En mobil med ett helt nytt operativsystem. Ett ess i rockärmen finns i ägarkonstellationen.

Olle Blomkvist

Amerikanska Savaje (uttalas som savage) skulle inte ha en chans. Att bygga ett helt nytt operativsystem för mobiltelefoner, i en bransch som präglas av tunga allianser av tillverkare som Symbian, verkar inte helt lätt.

Det Savaje Technologies gjort är att bygga från grunden – baserat på Sun Microsystems Javateknik. Alla program och även användargränssnittet är skrivna i Java. Och i dag kunde LG och Savaje visa upp den första mobiltelefonen. En mobil som kommer ut på marknaden nästa år.

– Det här begraver en gång för alla myten om att Java inte är lämpat för en komplett plattform för mobiler, säger George Grey på Savaje i pressmeddelandet.

Annons

Savajes operativsystem är byggt så att det lätt anpassas till gsm, Edge, gprs och 3G-mobiler.

Savaje stöttar Suns api, programmeringsgränssnitt, vilket ska göra det lättare att anpassa program till mobilen. Alan Brenner, i ledningen för Suns Client Systems Group, framhåller att det ökar möjligheterna för utvecklare, vilket kan öppna för nya mobilapplikationer.

Men varför ett nytt operativsystem?

Annons

Ett svar finns i Savajes ägarbild. Där finns fyra rikskapitalbolag (Vantage Point Venture Partners, Ridgewood Capital, RRE Ventures and New Venture Partners) men också mobiloperatörerna Vodafone, T-Mobile och Orange. De tre operatörerna äger 26 procent i Savaje.

Se det som en fråga om makt. Bestämmer mobiltillverkarna för mycket? Vill operatörerna lansera mobiler med egen design på allt från menyer till program? Isåfall öppnar den här alliansen för hårdare påtryckningar – när operatörerna vill bestämma mer – under förutsättningen att Savajaes operativsystem slår igenom på bred front. Dit är steget långt.

Annons