Finans Nyhet

Lettland uppmanar till fri arbetskraft

Publicerad

Lettlands ekonomiminister Krisjanis Karins är bekymrad över den svenska regeringens behandling av lettiska företag.

Krisjanis Karins öppnade på torsdagen en lettisk turistbyrå i Stockholm som ett led i det pågående lettiska statsbesöket. Han är bekymrad över den svenska behandlingen av lettiska företag som vill konkurrera i Sverige.

Det lettiska företaget Laval blev utsatt för en massiv facklig blockad efter det att förhandlingarna om kollektivavtal med fackförbundet Byggnads misslyckats. Företaget tvingades så småningom ge upp skolbygget i Vaxholm och kontraktet med kommunen revs upp. Den lettiska regeringen har tidigare markerat att den inte tycker att den svenska regeringens linje är rimlig.

– Det är ett viktigt problem som vi måste göra något åt om vi ska lyckas med att förbättra konkurrenskraften i Europa. Annars kommer alla att bli förlorare. Det handlar om unionens kärna, säger Karins.

Annons

Lettland kommer att fortsätta argumentera mot den svenska regeringens stöd för Byggnads linje inom ramen för den pågående diskussionen om tjänstedirektivet. Däremot är han inte säker på att det finns anledning att driva frågan till ett avgörande i EU:s domstol.

Karins tycker också att det är märkligt att svenskar och andra européer köper radioapparater och andra varor som tillverkas i Kina, där lönerna ligger på en tiondel av de lettiska lönerna, men inte accepterar att de anställda i lettiska företag har lägre löner än de i svenska företag. Han pekar också på att Lettland har många effektiva byggföretag som redan agerar i många EU-länder, inte minst i Tyskland.

– Men det är bara i Sverige de har problem, säger Karins.

Annons

TT

Annons