Finans Nyhet

Lettisk besvikelse över byggkonflikt

Publicerad

Efter 101 dagars facklig blockad lämnar lettiska L&P Baltic Bygg AB det omstridda skolbygget i Vaxholm. Lettlands premiärminister anser att behandlingen av företaget inte stämmer med vad som utlovades inför EU-inträdet.

Aigars Kalvitis tycker det är olyckligt att byggföretaget nu lämnar Vaxholm. Han har själv arbetat som traktorförare i Sverige under sin studietid och säger sig då ha mött en positiv attityd till utländsk arbetskraft.

– Jag tror att det som hänt nu är ett olycksfall som inte återspeglar svenskarnas hållning i stort, säger premiärministern till TT via sin talesman.

Kalvitis beklagar att den svenska regeringen ställt sig på byggfackets sida när det gäller att tolka EU:s bestämmelser om fri rörlighet för arbetskraft.

Annons

– Det stämmer helt enkelt inte med vad vi blev lovade när vi gick in i EU, säger talesmannen.

Arbetslivsminister Hans Karlsson förstår inte besvikelsen. Han påpekar att det var Lettland som drog in regeringen på ”banan”, genom att begära att få Sveriges syn på konfliktreglerna av den svenska ambassadören i Riga.

Karlsson är varken glad eller ledsen över hur byggföretaget löste konflikten.

Annons

– De valde en av två möjligheter. Underteckna avtal och fortsätta att jobba eller att lämna Sverige, säger han.

Vaxholm och L&P Baltic Bygg AB har brutit kontraktet om skolbygget, eftersom kommunen inte kunde vänta längre på en lösning av konflikten. På grund av blockaden så blir skolan inte helt färdig till hösten. Kommunen ska nu betala företaget för jobb som utförts och anlita en ny byggentreprenör. Det ser facket som en seger, även om fallet ännu inte avgjorts i Arbetsdomstolen.

– Det känns skönt att det kommit till en upplösning och att man nu kan ta in en entreprenör som kan sätta fart på skolbygget, säger Byggettans ordförande Torgny Johansson.

Annons

Blockaden inleddes när L&P Baltic Bygg AB inte ville teckna svenskt kollektivavtal. Företaget hävdade att EU:s regler om fri rörlighet för arbetskraft gav dem rätt.

TT har inte lyckats nå L&P Baltic Bygg AB för en kommentar.

TT

Annons