Finans Nyhet

Leox Corporate Finance i konkurs

Publicerad

UPPDATERAD Roadshow med Jacob Square Capital Fund inställd i sista stund.

Leox Corporate Finance AB försattes i konkurs vid Helsingborgs tingsrätt den 8 mars. Det framgår av en konkursannons i Helsingborgs Dagblad.

Konkursförvaltare är Ingmar Grönvall, advokat vid Grönvall advokatbyrå. Han bedömer att konkursen beror på kapitalbrist i kombination med ett fåtal inkommande corpuppdrag. Det ska också ha uppstått tvister kring två tidigare kunduppdrag.

– Men det är blygsamma belopp det handlar om. Förklaringen till konkursen är främst brist på uppdrag och kapital, säger Ingmar Grönvall till Realtid.se

Annons

Vd Stefan Nordström håller inte med om den bilden, han uppger att kundtillströmningen varit god den senaste tiden. Förklaringen till konkursen är istället en akut kundförlust kopplad till bolaget Jakob Square Capital Fund. Leox anlitades som rådgivare i samband med en obligationsemission i Jakob Square. Ett memorandum låg klart och en roadshow var inplanerad med start i mars.

För två veckor sedan fick Leox beskedet att Jakob Squares vd Poul Dissing plötsligt lämnat bolaget. Andra personer kring bolaget meddelade att emissionen avbrutits och att Leox fordran på närmare en halv miljon kronor inte skulle betalas.

– När vi skulle köra roadshowen och allt var klart, då sa de bara att de skiter i det här och att de inte tänker betala. Det innebar att vi fick ett gigantiskt hål i kassan. Vi är inget stort bolag och då klarar man inte sådana smällar, säger Stefan Nordström.

Annons

En konsekvens är att Aktiespararna i sista stund fått ställa in eller arrangera om flera möten där bolaget Jakob Square Capital Fund skulle presentera den pågående emissionen av företagsobligationer.

I tisdags stod Jakob Square som en av sponsorerna på ett lokalt årsmöte i Örebro där bland annat Aktiespararnas vd Carl Rosén närvarade. Det är oklart om representanter för Jacob Square närvarade vid mötet. Tidigare publicerad information om arrangemanget har tagits bort från Aktiespararnas hemsida.

Ett möte ikväll i Linköping har ställts in.

Annons

Information om ett liknande roadshow-möte i Uppsala den 26 mars har tagits bort från Aktiespararnas hemsida.

Jakob Square Capital Fund AB ska enligt tidigare publicerad information genomgöra en obligationsemission med löptid på två år och en ränta på 7 procent. Bolaget ska också ha planerat en notering på ”NGM-börsen”. Bolaget beskrivs som en fastighetsfond med tillgångar i Malmö.

Jakob Square Capital Fund AB verkar dock ha startats först i mitten av februari. Poul Dissing registrerades som vd och Leox vd Stefan Nordström agerade suppleant vid starten av bolaget.

Enligt Bolagsverkets noteringar lämnade Dissing och Nordström sina uppdrag i bolaget i början av veckan. Det gäller även i närstående Jakob Square Asset Management AB.

Enligt Stefan Nordström har han dock registrerats som suppleant på felaktiga grunder. Så fort han fick vetskap om att hans namn hade registrerats för ett suppleant-uppdrag skickade han in en rättelse till Bolagsverket. Han ska inte ha fått någon förklaring till varför han registrerades till att börja med.

– Jag har aldrig accepterat att sitta i någon styrelse, det har aldrig varit meningen och är inte korrekt, säger Stefan Nordström.

I dagsläget saknar Jakob Square-bolagen registrerad styrelse.

Annons