Finans Nyhet

Lars Ohlson

Publicerad

… journalist och författare. Erik Penser Fondkommission försöker stoppa dig från att vittna i en rättegång där en tidigare börs-VD stämt mäklarfirman på 2 miljoner kronor. Varför?

– Det tycker väl att jag vet för mycket.
Anledningen är att jag i min bok
Ruinmakarna 2 beskriver precis hur det gått till när mäklare på Erik Penser Fondkommission sorterar ut vinstaffärer till vissa kunder och förlustaffärer till andra. Mäklarna köper in aktier till sig själva och lägger sedan ut dem till sina kunder. Aktier som gått med vinst till viktiga kunder, och aktier som gått med förlust till kunder som inte är viktiga.

Det låter inte helt enligt regelboken?

– Nej, det är lagstridigt så det sjunger om det. Det ska finnas ett uppdrag från kunderna för varje affär som görs.

Annons

I Ruinmakarna 2 får man bland annat följa Mikael Jacobsson som
nyligen avgått som VD för det börsnoterade it-företaget Nexus och som stämt Erik Penser Fondkommission för aktieaffärer som firman gjort för hans räkning 2002. I boken beskrivs bland annat hur han lämnat en säljorder på 20.000 Nokia-aktier. Sedan visar det sig att mäklaren istället köpt lika många aktier vilket resulterade i en förlust på 450.000 kronor. Det var ett av många ”administrativa fel” som drabbade Mikael Jacobsson enligt boken.

Var har du fått underlaget ifrån?

– Huvudsakligen från bandade samtal som lämnats in till Stockholms tingsrätt. Börsmäklarna måste spela in alla samtal med sina kunder. Ofta kringgås det genom att mäklare använder sig av mobiltelefoner när de pratar med kunderna.

Annons

Kan man lita på allt i boken?

– Erik Pensers advokat
Finn Madsen var den första som beställde Ruinmakarna 2. Han har förmodligen lusläst varenda bokstav, men jag har inte fått så mycket som en endaste propå om att något skulle vara fel. Så det är ju inte direkt konstigt att han försöker stoppa mig från att vittna. Den verksamhet vid Erik Penser fondkommission som jag beskriver i boken, vill han nog inte att jag ska beskriva i rättssalen.

Det är ännu inte klart om tingsrätten låter Lars Ohlson vittna. Även tidpunkten för huvudförhandlingen är osäker men Mikael Jacobssons advokat, Anders Lindberg, har sagt till Dagens Industri att han räknar med att rättegången blir av under 2005.

Annons

Annons