Lantmännen gör miljardinvestering – ”en milstolpe”

Taggar i artikeln

Investering
Publicerad
Uppdaterad

Investeringen om drygt 1 miljard kronor i en ny storskalig produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping stärker Lantmännens ledande position inom växtbaserade proteiner.

Realtid.se

Ärtproteinerna kommer att komplettera det befintliga sortimentet av hållbara spannmålsbaserade proteiner från vete och havre. Den nya produktions-anläggningen beräknas stå klar i början av 2026. Nu påbörjar Lantmännen detaljprojekteringen av en ny storskalig produktionsanläggning i Lidköping. Vid fullt utnyttjande kommer anläggningen att ha betydande industriell kapacitet att förädla ärtor till ett högkoncentrerat ärtproteinisolat samtidigt som restströmmar sammankopplas med befintliga bioraffinaderier. Det framgår av ett pressmeddelande.

Miljardinvesteringen skapar nya förutsättningar för svenska lantbrukare att odla ytterligare en gröda i växtföljden och har flera fördelar för miljö och klimat.

– Den här investeringen är en viktig byggsten som stärker vårt erbjudande inom livsmedelsingredienser. Genom den befäster Lantmännen sin position som den ledande aktören inom växtbaserade proteiner, säger Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi, i en skriftlig kommentar.

Annons

– Ärtan är en bra gröda att ha i växtföljden och är, för klimatet, ett viktigt substitut till den importerade sojabönan.

Proteinisolatet kommer att kunna användas för exempelvis proteindrycker och -bars, mejerisubstitut, bröd och köttanaloger.

– Det här är ytterligare en viktig investering för svensk livsmedelsförsörjning och en milstolpe i vår strategi för att ta ansvar från jord till bord. Den är bra för våra medlemmar, aktiva svenska lantbrukare, för livsmedelsproducenter – och för konsumenterna som kommer få fler svenska och hållbart framställda produkter att välja bland, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen, i sin presskommentar.

Annons

Investeringen delfinansieras av Naturvårdsverket genom Klimatklivet som är en del av Europeiska Unionens investeringsprogram NextGenerationEU.

 

Annons