Laddföretaget Monta tar in 30 miljoner euro i ny finansiering – dubblar värderingen

Taggar i artikeln

Investering
Casper Rasmussen, vd på Monta.
Publicerad
Uppdaterad

Amerikanska investmentbolaget Energize Ventures går in med 30 miljoner euro i laddföretaget Monta. Det nya kapitalet ska användas för att expandera till nya marknader, skapa transparens på elmarknaden och digitalisera infrastrukturen för elnätet.

Realtid.se

Monta, helhetsplattformen för hantering av elbilsladdning, meddelade idag att företaget har fått in ytterligare 30 miljoner euro från Energize Ventures, som en del av en serie A+-runda. Energize Ventures är ett globalt investmentbolag med fokus på digital innovation för energi och hållbarhet. Tidigare har Creandum, Pale Blue Dot, byFounders och Headline också investerat i Monta. Den senaste finansieringen innebär att Monta, som grundades 2020, värderas till 155 miljoner euro, motsvarande cirka 1,7 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Monta, som leds av ett team av serieentreprenörer, levererar en helhetsplattform för laddning av elfordon som förenklar och effektiviserar utbyggnad, användning och förvaltning av laddinfrastruktur för fordon. Via Montas plattform har laddstationens ägare full insyn i laddplatsernas användning, prissättning, åtkomst och transaktioner. För elbilsägare erbjuder Monta funktioner för bokning, virtuella köer och betalning på en och samma plattform samt tillgång till offentliga laddstationer.

– Vi strävar efter att helt digitalisera ekosystemet för elbilar för att ta itu med alla direkta utmaningar i branschen och bygga mot en mer transparent och flexibel framtid. Genom att samarbeta med hårdvarutillverkare kan vi leverera nya funktioner direkt i hårdvaran, som vår nya funktion som gör det möjligt för operatörer att ställa in en procentsats ovanpå spotpriset för att följa marknadens fluktuationer och automatiskt erbjuda ett rättvist pris för laddning, säger Casper Rasmussen, vd på Monta i en skriftlig kommentar.

Annons

Montas plattform för hantering av elbilsladdning används av många stora företag inom infrastruktur, flyg- och transportbranschen som Vestas, Köpenhamns flygplats och PostNord samt av grossister, som använder Monta för att utbilda installatörer. Sedan Montas senaste finansiering i januari 2022 har Monta säkrat strategiska partnerskap med hårdvarutillverkare för att lansera sitt program Powered by Monta (PBM) på flera marknader. Bland de viktigaste partnerna finns Garo, CTEK och ABB, som alla har en rad laddningsstationer i Europa, samt Zaptec, som nyligen lanserade Zaptec Park, en app med samma varumärke för sina användare.

Monta kommer att använda det nya kapitalet för att gå in på nya marknader, bland annat i Nordamerika, samtidigt som man befäster sin position i Skandinavien, Storbritannien och Tyskland, som alla har lagstiftning som är planerad att förbjuda försäljning av nya fordon med förbränningsmotor senast 2025, 2030 respektive 2035.

Affären förväntas slutföras senare i år, efter godkännande från myndigheterna.

Annons

Annons