Kvinnors aktieinnehav står sig bättre i krisen

Taggar i artikeln

Aktier Euroclear
”Vi ser att kvinnors strategi att satsa på bolag på large cap har varit framgångsrik under perioden. Männen däremot har ägande i bolag spridda på flera listor bland sina topp 20-bolag”, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.
Publicerad
Uppdaterad

Marknadsvärdet för kvinnors och mäns aktieinnehav brukar följas åt. Men den senaste statistiken över aktieägandet visar en tydlig skillnad – kvinnors tillgångar har klarat nedgången på marknaden betydligt bättre.

Realtid.se

Det är Euroclear Swedens nationella statistik från årets första nio månader som för första gången visar en klar skillnad mellan kvinnors och mäns värde på sitt aktieinnehav, sedan mätningarna började 2016. Kurvorna har historiskt följt varandra över tid. Men nu syns ett trendbrott som även avspeglas på totalen, enligt ett pressmeddelande.

En jämförelse av värdet för kvinnors respektive mäns innehav visar att kvinnorna ligger på plus 1,88 procent efter de tre första kvartalen – medan männen ligger på minus 2 procent. En sammanslagning av mäns och kvinnors portföljer för perioden gör att totalen hamnar på minus. Så trots att kvinnornas portfölj vuxit, har männens minskat mer. 18 av 20 bolag på kvinnornas topplista återfinns på large cap jämfört med endast 11 av männens toppbolag.

– Vi ser att kvinnors strategi att satsa på bolag på large cap har varit framgångsrik under perioden. Männen däremot har ägande i bolag spridda på flera listor bland sina topp 20-bolag, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden, i en skriftlig kommentar.

Annons

Bland de 100 bolag som har flest aktieägare har Euroclear Swedens analytiker noterat hur många kvinnor respektive män som äger aktier i bolagen, och har därefter tagit fram de som har högst procentsats för respektive kön.

På listan över kvinnors 20 favoritaktier har Clas Ohlson klättrat upp till plats 11 från plats 16 sedan halvårsskiftet. Swedbank har kommit in som ny på topp 20. På listan över mäns 20 favoritaktier har New Wave, Saab, Resurs Holding, Betsson och Cibus Nordic klättrat uppåt. Peab och Powercell är nya på topp 20.

Annons