Krönika

Osvuret är bäst!

Creades framgångar, veckans roligaste text, Leif GW Perssons aktieaffärer och vildsvinsfett. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2019-04-27

Realtids reporter Sara Johansson var den första reporter som intervjuade Sven Hagströmer efter den då infekterade separationen från parhästen Mats Qviberg då Öresund delades upp i två olika bolag.  Tiden läker alla sår sägs det, Det stämmer nog för numera talas de gamla trätobröderna vid någon gång i månaden. Ibland har Hagströmers bolag Creades gått bäst på börsen, ibland har Qvibergs Öresund gått starkast. På slutet är det Creades som har ökat mest i värde. I en intervju med Realtid berättar Sven Hagströmer om den senaste tidens framgångar, bland annat om hur försäljningen av Acne Studios gick till.

Läs mer om finanslegendaren Hagströmer som började handla aktier när han var tolv år gammal här >>


Ett av Creades starkaste innehav de senaste åren är nätmäklaren Avanza, som trots många spådomar om motsatsen, har gått mycket starkt på börsen.

En viktig framgångsfaktor för nätmäklarna är ett lågt courtage på aktier samt användarvänliga appar som folk gillar att trada med. Men frågan är hur långt det räcker i framtiden när de traditionella storbankerna sänker courtaget på aktier och med hjälp av fintech-bolag skapar starka användarupplevelser?

I centrum för bankernas framtida kamp finns även hantering av bolån och pensionsplaceringar.

Realtids Claes Folkmar resonerar intressant om hur Swedbanks courtageutmaning kan komma att slå mot nätmäklarna.

Läs mer här>>

***

Avanzas konkurrent Nordnet ökade sin vinst med fantastiska 208 procent. Intressant är också Nordnets ägande av fintech-appen Tink, inte minst med tanke på att Sven Hagströmer i sin intervju med Realtid säger att ”Avanza har jobbat med fintech i 20 år”. Jag tror att slaget om framtidens bankmarknad till stor del kommer att handla om teknik. Kommer uppstickarna med spjutspetsteknik klara av att utmana storbankerna? Eller kommer storbankerna med sina resurser kunna utveckla och köpa sig till den bästa tekniken och vinna på det sättet? Storbankerna själv tror säkert på det sistnämnda, men jag är inte lika säker.

Redaktionschef Sverker Brundin intervjuade Nordnets vd Anders Danielsson som avslöjade vad som ligger bakom de fina siffrorna – fintechappen Tink. Läs mer här>>

***

Byrån Primes kriskommunikationskonsult Charlie Stjernberg har skrivit veckans roligaste spaning, missa inte den. Allt det arbete som Charlie fakturerar dyrt för bygger egentligen på saker som vi alla borde ha lärt oss på dagis. Är man dum mot någon så ber man om ursäkt, skit i bortförklaringen, be om ursäkt på riktigt. Bakom skrattet ligger tyvärr rätt mycket allvar.

Läs mer här>>

***

Boktips: ”Spotify inifrån” av DI-journalisterna Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson. Mycket intressant om hur Spotify gick från källarföretag med stora drömmar till världens ledande streamingapp för musik. Alla turer bakom ägandet och vägen till New York-börsen intresserar säkert många som arbetar i finansbranschen. Spotifys app och teknik är helt banbrytande – men kommer det att räcka för att försvara en hög värdering på börsen? Jag tvivlar på det efter att ha läst den här reportageboken. Men osvuret är bäst, med tanke på fintechbolagens utmaning av storbankerna.

***

Realtids debatt-texter hör ofta till sajtens mest lästa artiklar. Vill du skriva en debattartikel som läses av den svenska finansbranschens makthavare?

Hör av dig till oss!

Här är våra kontaktuppgifter:

opinion@realtidmedia.se eller direkt till redaktören Camilla Jonsson, camilla.jonsson@realtidmedia.se

***

Briljante författaren, kriminologiprofessorn och tv-profilen Leif GW Persson gillar aktier. Enligt ägardatatjänsten Holdings har han sålt aktier i banken SEB för närmare 2 miljoner kronor. Istället har han köpt aktier i Resurs och Nordea, för cirka 1 miljon kronor.

Jag tycker att det är bättre och mer hederligt att Leif GW Persson handlar aktier i större bolag än när han agerar som affischnamn för mindre bolag som ska noteras. Småspararna vill äga samma aktie som sin idol, medan Leif GW Persson och de mindre bolagens insiders kan passa på att sälja sina aktier dyrt till småspararna vid eller strax efter noteringen.

***

Det kan inte vara många finanspoddar nu som inte haft TIN-fonders grundare och förvaltare Carl Armfelt och Erik Sprinchorn som gäster nu. Vilket är helt förståeligt, duons framgångar är makalösa och de är duktiga på att tala intressant om investeringar, småbolag och tekniksektorn. På bara några månader har fonden kommit upp i 1 miljard kronor i förvaltat kapital. Det är bara att konstatera att Armfelt & Sprinchorn är sin tids Didner & Gerge.

***

I morgondagens karriärintervju möter du Fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström. Han har en stark övertygelse om att finansbranschen har en viktig roll att spela när ett mer hållbart samhälle ska skapas. Fredrik avslöjar också hur mycket pengar han sparar genom att göra tvål av vildsvinsfett.

***

Trevlig helg!

 

Platsannonser