Finans Nyhet

Krisvarning – banker satsar ryskt

Publicerad

Goldman Sachs gjorde det 1998. Morgan Stanley gör det nu. Historien visar att när de stora investmentbankerna går in i Moskva lurar kriser runt hörnet.

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley är på väg att sätta upp ett kontor i Moskva. Redan under nästa månad hoppas banken vara i gång med att handla aktier, obligationer och valutor på den ryska marknaden.

35 nya medarbetare har anställts som fått sina licenser godkända av den ryska finansmyndigheterna, uppger chefen för Morgan Stanley i Moskva, Rair Simonyan, till Reuters. Handeln ska komma igång under september men den officiella öppningsceremonin sker först i oktober, med vd John Mack närvarande.

– Det är en oerhört stor satsning för Morgan Stanley. Den innebär att vi tror på den ryska marknaden och på landets framtid, säger Rair Simonyan.

Annons

Enligt källor till Reuters har Morgan Stanley satsat över 50 miljoner dollar på att bygga upp den ryska verksamheten.

Morgan Stanleys ärkerival Goldman Sachs har gjort två liknande försök, 1994, då det första kriget i Tjetjenien bröt ut med åtföljande politisk instabilitet, och 1998, samma år som rubelkrisen drabbade landet. Båda försöken slutade i katastrof. Vid det senaste försöket 1998 öppnade banken upp sitt kontor med pompa och ståt. Den före detta presidenten, George Bush (d.ä.) hade flugits in för att skänka extra glamour till öppningsceremonin. Trots att allt då såg bra ut tvingades Goldman Sachs åter igen stänga ned verksamheten efter bara två månader då den ryska regeringen ställde in återbetalningen av statsskulden och den lokala marknaden kollapsade.

Morgan Stanley var också inne på den ryska marknaden ett tag på 90-talet, men fick dra sig undan med svansen mellan benen samtidigt som rivalen Goldman Sachs. Då fanns det helt enkelt ingen efterfrågan på investmentbankernas tjänster.

Annons

Annelie Östlund

annelie.ostlund@realtid.se

Annons