Finans Nyhet

Kraftig uppgång på Wall Street

Publicerad

Börserna i New York vände kraftigt uppåt efter ny statistik som indikerar att arbetslösheten faller. Ebay drog upp den tekniktunga Nasdaq-börsen.

Aktierna i internetauktionsbolaget Ebay steg med 6,1 procent efter det att mäklarfirman CSFB sade att kvartalsvinsten förmodas bli högre än förväntningarna på Wall Street. Kursen ökade med mer än 2 dollar till 41:30 och bidrog till att dra upp Nasdaq.

Dow Jones industriindex steg med 0,8 procent till 10.552,8. Nasdaqs kompositindex ökade med 1,2 procent till 2.141,2. Uppgången var bred och alla branscher utom telekom ökade.

På torsdagen steg oljepriserna ytterligare. Amerikansk olja som levereras i november ökade med 33 cent till 66:70 dollar fatet efter att tidigare på dagen ha handlats så högt som 67:20.

Annons

Stigande oljepriser ses som dåliga nyheter för aktiehandeln eftersom de påverkar konsumtionen och företagens vinster negativt.

Men en rapport som visade att antalet nya ansökningar om statlig arbetslöshetsförsäkring minskat med 79 000 jämfört med föregående vecka, verkade i motsatt riktning. Nyheten mottogs positivt av marknaden som tog den till intäkt för att den amerikanska ekonomin i grunden fungerar väl.

Vi har också sett några positiva rapporter i dag och några nya affärer, sade Ted Oberhaus, chef för aktiehandeln på Lord Abbett.

Annons

Läskedrycksjätten Pepsi rapporterade ökad vinst och högre försäljning, och aktien steg med 2,6 procent till 56:50 dollar.

Red Hat, som är den största distributören av mjukvara för Linux-datorer, rapporterade högre vinst och intäkter än vad analytiker väntat. Aktien steg med 29,9 procent till 21:44 dollar på Nasdaq. Internetmäklaren Etrade steg med 5,4 procent sedan den meddelat att man köper BrownCo från J.P Morgan Chase för 1,6 miljarder dollar.

Astra Zeneca föll med 0,4 procent jämfört med stängningskursen i Stockholm medan och Ericsson-aktien ökade med 0,5 procent.

Annons

Dollarn försvagades mot kronan, och en dollar kostade 7:74 kronor.

TT

Annons