Finans Nyhet

Kört för Håkan Lans

Publicerad

Den svenske uppfinnaren Håkan Lans tvingas betala 100 miljoner kronor. Han får inte sitt fall omprövat, rapporterar Corren i dag. Därmed tvingas han betala de rättegångskostnader han tidigare dömts att betala, när han förlorade målet mot datorjättar som Dell, HP och Compaq 1999.

Den amerikanske domaren John Garrett Penn har förkastat allt det som Håkan Lans och hans advokat tidigare lagt fram som nya bevis.

Håkan Lans förlorade målet mot datorjättarna Dell, HP och Compaq med flera i målet där Lans stämt företagen för att tvinga dem att betala licensavgifter för hans patent på grafik till datorskärmar. Han förlorade på grund av en miss av sina egna advokater. De hade lämnat in stämningen i Håkan Lans namn, men domstolen la ner målet då den slog fast att Lans rättigheter överlåtits på hans bolag Uniboard AB. Lans förlorade eftersom han inte var rätt part och dömdes att betala motpartens advokatkostnader, rediga 100 miljoner kronor.

Håkan Lans har försökt att få en omprövning av domslutet och lagt fram dokument som visar att hans bolag Uniboard endast övertagit rättigheterna att bevilja licenser och inkassera betalning för dem, men att han själv fortfarande står som ägare till patentet. Det är det som domaren John Garrett Penn nu förkastar, enligt tidningen Östgöta-Correspondenten, trots att Lans stått som registrerad innehavare av patentet sedan 1979 hos det amerikanska patentverket. Domaren säger istället att det hade krävt att både Håkan Lans personligen och Uniboard AB stått bakom stämningen, vilket inte var fallet.

Annons

Håkans Lans enda kommentar är ”häpnadsväckande”, uppger Corren. En chock för Lans som i våras var övertygad om att få rätt. Han har dock möjlighet att överklaga beslutet. Enligt Corren finns det rättsfall i USA där den personliga patentinnehavaren har haft rätt att väcka talan i domstol.

Får han inte rätt i frågan om rättegångskostnader, så är det stor risk att hans möjligheter att i det andra målet, där han stämt sina tidigare advokater för att ha sjabblat, omintetgörs. Lans tidigare advokat, Adduci, Mastriani & Schaumberg, fick nämligen dokument som visade hur förhållandena såg ut mellan Lans personligen och Uniboard AB, men valde ändå att lämna in den ursprungliga stämningen i Lans namn utan att rådgöra med Lans i frågan. Förutom AMS anlitade Lans advokat Peter Utterström på Delphi & Co 1996.

Statsvetaren Erik Moberg har studerat alla handlingar i i processerna som Lans är inblandad i.

Annons

–Det är ingen vanlig rättegång det här. Slutsatsen är att det handlar om ett justitiemord. I själva verket har nog företagens syfte redan från början varit att krossa Lans för att kunna överta hans övriga patent, säger Erik Moberg till TV 4.

Fastställs domen, och om inte Håkan Lans kan betala rättegångskostnaderna på 100 miljoner kronor, så kan i värsta fall Håkan Lans tvingas ge upp rättigheterna till sin uppfinning på det avancerade satellitnavigeringssystem med positionsindikering för flyg och sjöfart som är världsstandard i både luften och till sjöss. Enligt TV 4 kan de patenten på sikt ge årliga intäkter på flera miljarder per år. En av datorjättarna har gjort en sån trevare.

– Om man stämmer en hel trave stora bolag och det ligger miljarder i potten, ja då har man väl 50 procents chans att överleva, sa en amerikansk polis till Håkan Lans.

Annons

Annons