Finans Nyhet

Konsulter blev dubbelt så dyra

Publicerad
Uppdaterad

Miljonerna rullar i arbetet med sammanslagningen av Karolinska och Huddinge universitetssjukhus. De amerikanska konsulterna Arthur D Little som tog hem uppdraget förra våren har kostat mer än dubbelt så mycket som planerat.

Olle Blomkvist

Arthur D Little, ADL, tog hem uppdraget med en anbud på sammanlagt 7,45 miljoner kronor. Av okänd anledning har ADL inte klarat av uppdraget på de 4.800 timmar som avsågs när Stockholms läns landstings upphandlingsdirektör Per Dahlgren preciserade anbudsunderlaget för ett år sedan. ADL-konsulterna har plockats in på löpande räkning för 1.875 kronor i timmen i ytterligare 4.000 timmar. Och än är det inte slut.

Enligt projektledningschefen på Karolinska universitetssjukhuset, Conny Mathiesen, kommer ADL att anlitas för 1,35 miljoner kronor under första kvartalet i år. Det gör att ADL kostar cirka 7,8 miljoner kronor utöver de ursprungliga 7,45 miljonerna i anbudet. Totalt drygt 15 miljoner kronor.

Så när ADL har kostat 15 miljoner i och med utgången av mars 2005 så är det stopp?

Annons

– Jag har inte någon nyare bedömning, säger Claes Lagercrantz, ekonomidirektör Karolinska universitetssjukhuset.

Arthur D Little kammade hem uppdraget bland annat genom att erbjuda externa specialister. De toppade anbudet med en fullmatad CV med 20 nyckelpersoner varav tio var externa experter, så kallade associerade konsulter, samt fyra höjdare från ADL:s kontor i USA och på kontinenten.

– Några av de mest meriterade har andra heltidstjänster i sjukvården. Man kan fråga sig hur tillgängliga dessa personer kommer att vara i projektet, säger Sten Rönnbom, oberoende upphandlingsexpert och vd för konsultbolaget Offentlig Kommers AB till nyhetsbrevet Sveriges Managementkonsulter.

Annons

Nu visar det sig att de externa specialisterna inte anlitats i integrationsarbetet. Inte heller de utländska nyckelpersonerna har gjort några dagsverken i det aktuella uppdraget.

Av de 20 nyckelpersonerna anlitades bara fyra. Den som lagt ner flest timmar i projektet är konsulten David Philipson som inte fanns med i skrytlistan i ADL:s anbud. ADL har använt ytterligare tio konsulter i projektet som inte omnämndes i anbudet.

I praktiken innebär det att ADL:s konsultarbete utförs till drygt tre fjärdedelar av konsulter som inte presenterades i anbudet. Vilket i sin tur gör att man också kan sätta frågetecken för relevansen i de höga poäng ADL fick i kompetensbedömningen som bidrog till att de fick uppdraget.

Annons

Det är också en tankeställare inför kommande offentliga upphandlingar där anbud tryfferas med CV fyllda med kringresande cirkusar.

Kontroversiell sammanslagning

Den 1 januari 2004 slogs Karolinska och Huddinge sjukhus ihop till Karolinska universitetssjukhuset, sedan den politiska majoriteten med s, v och mp drivit igenom beslutet. De borgerliga motsatte sig sammanslagningen.

Integrationsarbetet ska vara färdigt 2006. Då ska Karolinskas hela budget på 10,1 miljarder kronor årligen vara nedbantat med 600 miljoner kronor.

Det är i år det avgörs om Karolinska når sina mål. I år ska cirka 450 miljoner av besparingarna tas hem.

Annons