Konkurserna ökar – men det finns ett trendbrott

Taggar i artikeln

Konkurs
Publicerad
Uppdaterad

Sverige befinner sig i en recession och konkurserna fortsätter att öka från redan rekordhöga nivåer.

Realtid.se

Under november månad ökade antalet konkurser med 9 procent i jämförelse med samma period i fjol. Totalt sett under året är ökningen hittills 29 procent. Enligt UC:s beräkning så kommer konkurserna under 2023 totalt sett vara det högsta antalet sedan finanskrisen på 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt. Byggindustrin driver på de höga nivåerna, och ökade i november månad med 24 procent i jämförelse med i fjol.

Under november månad har konkurserna ändå minskat med 13 procent inom partihandeln och med 20 procent respektive 15 procent inom hotell- och restaurang och transportsektorn.

– Det här är första gången på över ett år som vi ser att trenden brutits och konkurserna faktiskt minskar inom ett flertal större branscher. Partihandeln minskar för andra månaden i rad vilket ger framtidshopp för handeln. Även betalningsanmärkningarna har ökat i vår egen databas under november månad. Utsatta grupper som redan har låga ekonomiska marginaler har i större utsträckning betalningsanmärkningar, vilket visar på hur hårt hushållen som hade det tufft innan krisen nu kämpar sig igenom den här krisen, säger Gabriella Göransson, vd för UC.

Annons

 

Annons