Konkurserna ökar för nionde månaden i rad

Taggar i artikeln

Creditsafe UC
Publicerad
Uppdaterad

Konkurserna i Sverige ökade för nionde månaden i rad under april. Det visar siffror från kreditupplysningsföretagen UC och Creditsafe.

Finwire

Enligt UC ökade konkurserna med 15 procent under förra månaden jämfört med samma period förra året. Mest drabbade branscher är detaljhandeln och bygg där konkurserna stigit med 17 respektive 14 procent.

Medan detaljhandeln är påverkad av att konsumenternas köpkraft minskar i samband med ökade vardagsutgifter, har byggsektorn det tufft på grund av fallande bostadspriser, stigande räntor, ökade byggkostnader, minskad real disponibel inkomst samt ett avvecklat investeringsstöd, kommenterar Johanna Blomé, ekonom på UC.

–Vissa experter menar att botten är nådd och låt oss hoppas på att de har rätt, men i nuläget ser vi ingen ljusning i vår statistik varken kring konkurser eller nystarter, säger Johanna Blomé.

Annons

Creditsafes siffror visar att 536 aktiebolag gått i konkurs, vilket motsvarar en ökning på hela 24 procent från april 2022.

–Tyvärr är det ingen enskild bransch som går opåverkad just nu, utan samtliga branscher uppvisar ökade konkurssiffror. Vi ser definitivt att det är tuffare tider och att lågkonjukturen drabbar många svenska företag, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Annons