Konkurrensverket: Bristande konkurrens ger omotiverade prisökningar

Taggar i artikeln

Konkurrensverket Matpriser
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Konkurrensverkets genomlysning av livsmedelsbranschen visar på en risk för bristande konkurrens och omotiverade prisökningar, enligt preliminära resultat.

Finwire

Undersökningen har gjorts på uppdrag av regeringen i spåren av de höga matpriserna i Sverige.

–Livsmedelsbranschen består av flera komplexa marknader. Därför är det viktigt att analysera alla delar av livsmedelskedjan. Det är för tidigt att dra långtgående slutsatser av vår undersökning men redan nu ser vi indikationer som tyder på risk för bristande konkurrens, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Ett av hindren för en effektiv konkurrens uppges vara bristen på butikslägen för att kunna etablera nya dagligvarubutiker eller expandera befintliga butiker.

Annons

Enligt Jermsten kommer man att fördjupa sig mer i sambandet mellan effektiv konkurrens och butiksetableringar.

–Vi kommer också fortsätta följa pengarna i utvalda produktgrupper för att om möjligt identifiera omotiverade prishöjningar, tillägger Jermsten.

Undersökningen har hittills visat att för bland annat ägg, som är den första av flera produkter att analyseras, har priserna höjts mer än vad som har motiverats av inköpspriset på ägg hos packeri och dagligvaruhandel.

Annons

 

Annons