Klar riksdagsmajoritet positiv till central pensionsportal

Taggar i artikeln

Frida Bratt Min pension Nordnet
Frida BrattFrida Bratt
"Att samtliga riksdagspartier i varierande grad uttrycker sig positivt kring en komplett pensionsportal ger hopp om att den kan bli verklighet," säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Publicerad
Uppdaterad

Nordnet, med Frida Bratt i spetsen, har frågat samtliga ekonomisk-politiska talespersoner från alla riksdagspartier om hur de ställer sig i frågan om en central flyttportal för pensioner.

Camilla Jonsson

Nordnet har i flera sammanhang föreslagit att Min Pension skulle kunna utvecklas till att bli både en informations- och flyttportal. Det innebär att portalen i så fall skulle utrustas med en flyttfunktion så att sparare lättare kan administrera pensionsflyttar – ett förslag som Min Pension avfärdar och hänvisar till en sex år gammal undersökning.

Frida Bratts har en hypotes till Min Pensions ovilja.

– Svaret finns kanske i att Min Pension i Sverige AB är ett helägt dotterbolag till branschorganisationen Svensk Försäkring. Minpensions styrelseordförande är Svensk Försäkrings vd. Styrelsen består till hälften av ledamöter från staten, till hälften från pensionsbolag. Svensk Försäkring är alltså en mäktig del av Minpension, och branschorganisationen har knappast utmärkt sig för att stå på konsumenternas sida i flytträttsfrågan, sa Frida Bratt till Realtid i början av mars.

Annons

Frida Bratt har nu frågat samtliga ekonomisk-politiska talespersoner från alla riksdagspartier om hur de ställer sig till en komplett pensionsportal med flyttfunktion.

– Glädjande nog kan vi konstatera att det finns en klar riksdagsmajoritet för en central pensionsportal! Samtliga partier är i varierande grad positiva, säger Frida Bratt.

Så här tycker partierna:

Centerpartiet
Martina Johansson, talesperson för socialförsäkringsfrågor skriver: ”Det är viktigt att den som vill flytta sin pension lätt kan jämföra mellan olika alternativ och inte möts av onödiga byråkratiska hinder som försvårar ett byte. Det är viktigt att flyttprocessen har pensionsspararens behov i fokus. Det är tveksamt om staten bör ge sig ännu längre in på den privata pensionsmarknaden. Om man ändå landar i det, tror vi att en digitaliserad och centraliserad funktion likt den i Norge skulle kunna vara värt att överväga. Vi välkomnar om de privata pensionsbolagen själva tar initiativ till en sådan portal, utan statlig inblandning.”

Annons

Kristdemokraterna
Kristdemokraterna skriver: ”Vi har drivit på för att förbättra tjänstepensionsmarknaden och vill se fler åtgärder. Vi har därför motionerat om att det behöver utredas hur flyttar av tjänstepensionen kan underlättas, så att fler tjänstepensionstagare kan göra ett bra och aktivt val. Den norska digitala portalen är därför intressant att titta vidare på.”

Liberalerna
Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson skriver: ”Vi är öppna för att diskutera detta. Det är uppenbart att det behövs åtgärder som i praktiken gör det enklare att flytta sin pension”.

Miljöpartiet
Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson för MP: ”Miljöpartiet är positiva till en portal för pensionsflytt. Att lättare kunna flytta pensionen stärker konsumentens rättigheter och möjlighet att göra en mer hållbar placering av pensionerna.”

Annons

Moderaterna
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna: ”Moderaterna anser att det finns skäl att se över hur vi kan göra pensionsmarknaden än mer konsumentvänlig. Vår utgångspunkt är att politiken alltid bör eftersträva att reducera onödig administration för medborgarna. Och det är mycket bra om fler engagerar sig i sin pension. Politiken kan troligtvis göra mer för att underlätta för fler att enklare ska kunna sköta och engagera sig sig. Förbättrade digitala verktyg kan vara en viktig del i detta.”

Socialdemokraterna
Finansmarknadsminister Max Elger träffade Nordnets representanter för en kort tid sedan där förslaget i sin helhet presenterades för honom. Han ansåg förslaget vara intressant och att det, om man väljer att ta fler steg inom det här området, är ett av dem han tar med sig.

Sverigedemokraterna
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD: ”Sverigedemokraterna har varit drivande i omställningen till en sund konkurrens och skäliga flyttavgifter på pensionsmarknaden. Vi ser därför en digital flyttportal som ett naturligt steg i samma riktning för att värna pensionsspararnas intressen. En självklar reform som ytterligare skulle konkurrensutsätta aktörerna, effektivisera flytträtten och göra det enklare att fatta goda privatekonomiska beslut”.

Vänsterpartiet
Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet skriver: ”Mitt svar är ja, angående portalen. Vänsterpartiet är i grunden kritiskt till dagens pensionssystem och till premiepensionssystemets utformning. Men inom ramen för dagens system är det rimligt med olika grepp för att minska risken för utnyttjande av pensionsspararna, bland annat genom alltför höga avgifter och svårigheter att byta leverantör.”

Utfallet kan beskrivas som en promenadseger för Frida Bratt.

–Att samtliga riksdagspartier i varierande grad uttrycker sig positivt kring en komplett pensionsportal ger hopp om att den kan bli verklighet. Det visar också att politikerna har god förståelse för de utmaningar som den lagstadgade flytträtten tyvärr fortfarande stöter på. Det här är en fråga som uppenbart förenar från höger till vänster – är det verkligen rimligt att konsumenter hindras i sina försök att flytta sin pension till exempelvis lägre avgifter? Det handlar om att ge spararna kraftfulla verktyg för att göra medvetna val för sin pension. Svenska pensionssparare förtjänar, liksom de norska, att få en central och komplett pensionsportal, säger Frida Bratt.

Annons