Finans

KKR ny ägare i Söderberg & Partners

KKR köper en betydande minoritetsandel i Söderberg & Partners. TA Associates säljer sin andel.

Uppdaterad 2019-02-11
Publicerad 2019-02-08

Söderberg & Partners meddelar att man tillsammans med TA Associates och andra säljande aktieägare har kommit överens med det internationella riskkapitalbolaget KKR om en försäljning av en betydande minoritetsandel i verksamheten. Man noterar även att Per-Olof Söderberg, ordförande och grundare, Gustaf Rentzhog, vd och grundare och andra nyckelpersoner fortsätter som långsiktiga aktieägare.

Transaktionen förväntas vara klar under andra kvartalet 2019 efter godkännanden från berörda myndigheter.

Hur stor andel som KKR förvärvar framgår inte men det har tidigare framgått i media att TA Associates som äger 38 procent av kapitalet och 7 procent av rösterna är på väg att sälja av hela sitt aktieinnehav. Enligt Financial Times värderas bolaget till 1 miljard dollar efter transaktionen.

– Jag är extremt glad att välkomna KKR som en betydande aktieägare att hjälpa oss leverera Söderberg & Partners nästa tillväxtfas. Vi tackar samtidigt TA Associates för dess starka support och partnerskap över åren som har möjliggjort att bolaget blivit en ledande aktör i den nordiska regionen, säger Per- Olof Söderberg, ordförande och medgrundare.

Gustaf Rentzhog uppger i ett uttalande att "detta stärker inte bara Söderberg & Partners position och möjligheter men jag tror också att det kommer att stärka de produkter och tjänster vi kan leverera till våra kunder betydligt”.

Citi är finansiell rådgivare för aktieägarna Söderberg & Partners och PG Magnusson Advokatbyrå AB och Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB var legala rådgivare till de säljande aktieägarna.

texten uppdateras

Om KKR

Kohlberg Kravis & Roberts (KKR), är ett amerikanskt investmentbolag inom riskkapitalområdet, noterat på NYSE och grundat 1976.

Under ledning av grundarna, Henry Kravis och George Roberts, som är pionjärer inom strukturerade företagsköp, har Kohlberg Kravis Roberts specialiserat sig på stora och komplexa uppköpstransaktioner. Kohlberg Kravis Roberts är ett globalt företag med kontor i USA, Europa, Asien och Australien.

Hanterade tillgångar: 148,5 miljarder USD (2017)

Huvudkontor: New York, New York, USA

Grundades: 1976

Dotterbolag: Toys "R" Us, Calsonic Kansei, Trainline, Upfield, MER

Platsannonser