Finans Nyhet

Kinberg Batra ny särskild utredare för statens roll på betalningsmarknaden – avgår från Collector-styrelsen

Taggar i artikeln

Collector
Anna Kinberg BatraAnna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra, särskild utredare.Foto: Riksdagen
Publicerad

UPPDATERAD: Anna Kinberg Batra har utnämnts till utredare av regeringen och avgår med omedelbar verkan som styrelseledamot i Collector för att undvika intressekonflikt.

Anna Kinberg Batra har meddelat Collector att hon beslutat, på egen begäran och med omedelbar verkan, att lämna bolagets styrelse, för att undvika intressekonflikt med ett nytt, finansmarknadsrelaterat, uppdrag. Det framgår av ett pressmeddelande. Vid en senare presskonferens kommunicerade finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund att Anna Kinberg Batra ska leda utredningsarbetet kring statens roll på betalningsmarknaden och hurdenna roll bör se ut i framtiden. Utredningsarbetet kommer att pågå i två år och redovisas senast 30 november 2022.

– Jag söker dialog med kände remissinstanser men även med inovatörer […], olika delar av staten […] och säkert andra också. Den dialogen börjar nu, sa Anna Kinberg Batra vid presskonferensen och uppmanade alla att höra av sig med synpunkter. 

 

Annons

Utredningen ska grunda sig i analysen av statens roll historiskt sett, förändringar på finans- och betalningsmarknaderna till följd av teknisk utveckling och digitalisering, nya betalningssätt och minskad användning av traditionella betalningsmedel i form av sedlar och mynt (kontanter), och den framtida betalningsmarknaden.

Annons