Finans Nyhet

Kinas revalvering

Publicerad

Efter en lång tids påtryckningar revalverade Kina i går sin valuta yuanen med 2,1 procent. Realtid.se har talat med chefsekonomerna Hubert Fromlet, Föreningssparbanken och Gabriel Stein, Lombard Street Research om effekterna av vad som hänt. Fromlet tror inte på några dramatiska effekter, det gör däremot Stein.

Realtid.se

– Marknaden och framför allt USA har ju väntat på det här i flera år, och de flesta hade väl trott att när det väl sker, skulle förändringen vara större, säger Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningssparbanken.

Hubert Fromlet ser inte förändringen som särskilt dramatisk. Det gör däremot Gabriel Stein, chefsekonom på Londonbaserade analysfirman Lombard Street Research.

– Detta är en övergång till flytande växelkurs och det är verkligen en förändring. Från och med i morgon flyter yuanen, i och för sig inom ett bestämt band men ändå rörligt, säger han.

Annons

Varje dag tillkännages en slutkurs och följande dag tillåts denna kurs svänga med 0,3 procent mot gårdagens. I och med det är det omöjligt att egentligen veta hur mycket yuanen kommer att stärkas eller försvagas den närmaste tiden.

– Det troliga är förstås att den skulle kunna förstärkas. Kina har också lämnat öppet för ”necessary adjustments” av den nuvarande politiken vilket jag tolkar så att kursen framöver kan tillåtas svänga kanske 0,5 procent mot gårdagens kurs, eller 0,2 procent, säger Hubert Fromlet.

Enligt Gabriel Stein kan Kinas beslut om revalvering rent teoretiskt innebära att landets valuta revalveras med 40 procent fram till årsskiftet.

Annons

– Skulle slutkursen stiga maximalt 0,3 procent varje dag innebär det att Kina i slutet av året gjort en 40-procentig revalvering.

Att detta skulle ske är dock inte helt realistiskt.

– Egentligen bör valutans värde fördubblas men jag tror att de ändrar sig om revalveringen går över 10 procent. De har ju lämnat öppet för förändringar, säger Gabriel Stein.

Annons

I spåren av Kinas revalvering är även effekter på andra valutor, som euron och svenska kronan troliga.

– Yuanen knyts ju till en korg bestående av flera andra valutor vilket innebär att Kina gradvis måste anpassa sina valutareserver mot vikterna i korgen. Troligen kommer euron att få en tyngre roll i valutareserven än vad den har i dag. Skulle Kina bestämma sig för att snabbt sälja ut dollar och köpa euro skulle dollarn försvagas och euron stärkas, och den svenska kronan skulle följa euron. Jag tror dock att detta kommer att göras gradvis, kineserna är försiktiga generaler, säger Huberg Fromlet.

Gabriel Stein varnar för vad det kommer att innebära för den amerikanska ekonomin. Han räknar med att den allmänna konjunkturavmattningen blir mer omfattande än man tidigare trott.

– Det är stora obalanser i USA som inte håller i långa loppet. Det finns utbudsgap och flaskhalsar i ekonomin. Fler asiatiska valutor kommer att följa Kina och då finns det inget som håller USA:s långa ränta nere längre. Samtidigt ser vi hur Fed höjer den korta räntan, säger han.

De internationella och främst amerikanska påtryckningarna för en kinesisk revalvering har pågått sedan flera år. Senast i onsdags varnade Federal Reserve-chefen Alan Greenspan för allvarliga risker om inte Kinas valuta tilläts öka i värde. Om det var skälet till gårdagens revalvering är oklart, men teorier finns.

– Jag tror faktiskt inte att Kina bryr sig så mycket om de amerikanska påtryckningarna. Däremot har de nog förstått att konstgjort undervärderad valuta bara hjälper ett lands export tillfälligt och i förlängningen leder till oönskade strukturer i landets ekonomi. Till exempel kan den här revalveringen leda till ett ökat tryck på de dåligt presterande statliga företagen som har behov av att anpassa sig till en ökad konkurrens, säger Hubert Fromlet.

– Det kan handla om att de tror att ekonomin är väldigt stark, trots att vår uppfattning är att den är svag. De kanske tror att de kan kontrollera valutan eftersom det till en början verkar som en liten revalvering, säger Gabriel Stein.

Oväntad var revalveringen i alla fall inte och Hubert Fromlet hade till och med just tänkt att börja skriva en analys i ämnet om vad som skulle kunna tänkas hända framöver.

– Jag läste faktiskt ett meddelande från nyhetsbyrån Xinhua igår där man skrev att kursen skulle vara fortsatt ”basically stable”, och när jag läste ”basically” tänkte jag att nu är det nog något på gång.

Emilie Westholm

emilie.westholm@realtid.se

Annelie Östlund

annelie.ostlund@realtid.se

Annons