Finans Nyhet

KGB-agent startar Donald Trump-såpa

Publicerad

Tidigare chefen för ryska valutareserven och ledamot i den ryska duman, Alexander Lebedev, gör som Donald Trump och startar en rysk variant av The Apprentice. Deltar i såpan gör också landets ekonomiminister, German Gref.

Med de nuvarande höga oljepriserna borde Vladimir Putin ha ett gyllene tillfälle att finansiera ekonomiska reformer och en diversifiering av näringslivet för att minska beroendet av råvaruindustrin. Men Putin håller, enligt kritiker, på att låta tillfället gå honom ur händerna. Ett problem som ofta stöts och blöts är att antalet småföretag är relativt sett litet. I dag står småföretagen bara för 13 procent av Rysslands ekonomi jämfört med minst 40 procent i många västerländska ekonomier.

Nu vill före detta KGB-agenten, mångmiljardären och parlamentsledamoten Alexander Lebedev, som också kontrollerar National Reserve Bank, råda bot på det problemet – med en dokusåpa.

– Varken skolor eller universitet lär ut hur man blir en framgångsrik småföretagare. Affärer är ett intressant spel och om man gör det till en dokusåpa kan det göra människor intresserade, ska Lebedev ha sagt på flytande engelska i en telefoninterju enligt Moscow Times.

Annons

Anledningen till att hans engelska är så utmärkt ska enligt Time Europe bero på att Lebedev under Sovjettiden var spion, KGB-agent, stationerad i London.

Finansminister German Gref, som också anser att Rysslands ekonomi måste diversifieras och därför behöver fler småföretagare, kommer att dyka upp i ”Chance”, dock inte som en av de tävlande. Gref har avböjt att kommentera men uppges vara mycket entusiastisk över projektet.

I Chance kommer fem team med fyra deltagare i varje att tävla om vem som först bygger upp ett företag värt en halv miljon dollar. Varje grupp får ett startkapital om 100.000 dollar av Lebedev. Det team som vinner har möjlighet att behålla företaget och driva det vidare, alternativt sälja det.

Annons

Annons