Finans Nyhet

Kazaa tar stryk ”down under”

Publicerad

Den världsledande fildelaren Kazaa, som grundades av svenske Niklas Zennström, har beordrats av en australiensisk domstol att filtrera bort allt copyright-skyddat material från sitt nätverk. Kan det vara slutet för fildelarna?

Efter att Napster tvingades upphöra med sin fildelningsverksamhet 2001 seglade Niklas Zennströms Kazaa upp som den dominerande aktören på marknaden för fildelning. Han blev musikbranschens värsta fiende. Niklas Zennström har i dag sålt Kazaa och är istället engagerad i att sprida ip-telefoni över världen via sitt nya bolag Skype.

317 miljoner användare har hittills laddat ned Kazaa på sina datorer. Programmet gör det möjligt att byta musik- och filmfiler med andra användare av Kazaa.

Sharman Network, företaget bakom Kazaa, har stämts av flera av de ledande skivbolagen för att via sitt nätverk tillhandahålla deras copyright-skyddade material. En domstol i Sidney fann i går Kazaas verksamhet illegal och bolaget tvingas nu filtrera bort allt copyright-skyddat material. Filtret ska vara infört inom två månader.

Annons

– Det är en stor dag för musiker och en stor dag för alla som vill livnära sig på musik, sa en talesperson för de skivbolag som ligger bakom stämningen till CNN.

Även om den australiensiska domen inte har någon jurisdiktion utanför landets gränser ses den som ett hårt slag mot Kazaa och hela fildelningsbranschen. Domen förväntas bland annat påverka domstolar i andra länder inom det brittiska samväldet som delar liknade rättssystem. Bland annat hoppas branschen att domen ska underlätta ett liknande beslut i Kanada, som enligt en OECD-rapport har den högsta verksamheten av fildelning per capita i världen.

Kazaa flyttade verksamheten från Holland 2001 efter ett liknande domslut där. Nu mera är bolaget registrerat på skatteparadiset Vanuatu utanför Australien. Sharman Network är dock registrerat i Australien vilket möjliggjorde rättegången där.

Annons

I juni i år beslöt även den högsta domstolen i USA att leverantörer av peer-to-peer, mjukvaran bakom Kazaa och andra fildelare, kan hållas ansvariga för den illegala fildelning som dess användare ägnar sig åt.

Bedömare tror att domen kommer kan leda till att fler söker sig till legala alternativ för musiknedladdning.

– Antalet användare av Kazaa har redan börjat sjunka, om man dessutom sätter ett copyright-filter kommer det inte finnas något kvar av Kazaa, säger Yaman Akdeniz, vd för Cyber-Rights, till CNN.

Annons

Napster har sedan det stängdes ned 2001 återuppstått, fast i laglig form. Bolaget har blivit en av de största aktörerna efter iTunes på att sälja låtar på nätet. Det har även lanserat en tjänst som bygger på att det hyr ut obegränsat med låtar mot en fast kostnad per månad.

Om domen mot Napster kan rädda skivindustrin återstår att se. Branschen skyller sina dåliga resultat de senaste åren nästan uteslutande på fildelarna. Försäljningen av cd-skivor har fallit med 25 procent sedan 1999.

Annons