Finans Nyhet

”Kastar in handduken”

Publicerad

EU diskuterar en lösning på Greklandskrisen som innebär att långivarna får ta en del av smällen.

Realtid.se

Financial Times rapporterar om de senaste planerna inom EU inför dagens möte mellan medlemsländernas finansministrar.

– Huvudmålet är att minska skuldbördan för Grekland genom aktioner från såväl privat- som offentlig sektor, säger en hög EU-tjänsteman till tidningen.

Enligt tjänstemannen finns det en förståelse inom bankvärlden för att även den privata sektorn måste ta en del av smällen för att Grekland ska kunna minska sitt skuldberg.

Annons

I de senaste planerna ingår bland annat att Grekland kan göra en så kallad ”deafult” på vissa statsobligationer samtidigt som ett återköpsprogram på så mycket som 10 procent av de utställda obligationerna genomförs.

– Detta är ett första tecknet på att Euro-gruppen kastar in handduken, säger Per Magnusson chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland till Ekot.

Enligt nyhetsbyråer kommer flera tunga EU-ledare, inklusiv ECB-chefen Jean-Claude Trichet, att träffas före finansministermötet för att diskutera den fortsatta ekonomiska krisen. Rädslan är som tidigare att förtroendet för euro-zonen ska svikta och ge följdverkningar på andra länder som Spanien och Italien.

Annons

En central part i förhandlingsspelet är bankernas samarbetsorgan Institute of International Finance där Deutsche Banks ordförande Josef Ackerman är ordförande och bland andra även SEB:s ordförande Marcus Wallenberg ingår i styrelsen.

IIF har inte kommenterat Financial Times uppgifter.

Annons