Inseads campus i Singapore. Foto: Wikimedia / O. Rogalev
Utbildning

Världens bästa MBA-skolor rankade av Financial Times

Världens bästa MBA-utbildning får du på Insead med campus både i Frankrike och Singapore, men störst chans att göra snabb karriär och få en rejäl lön har du efter en MBA-examen från Stanford i Kalifornien. Detta enligt "Financial Times Global MBA 2017" som publicerades i dag.

Uppdaterad 2017-02-03
Publicerad 2017-02-03

Som vi skrev om i en artikel publicerad här på Realtid Karriär i måndags så har löneökningen för ekonomer med MBA-examen (Master of Business Administration) varit rekordstor det senaste året. Vi nämnde också att lönenivån bland annat beror mycket på vilken skola man gått i. Nu har Financial Times ranking av de 100 toppskolorna i världen som erbjuder MBA-examen kommit.

Förstaplatsen innehas liksom förra året av Insead som har campus både i franska Fontainebleau (grundat 1957) och i Singapore (grundat 1999). Inseads MBA-program är ett av de mest internationella i världen – hela 95 procent av studenterna och lärarna kommer från utlandet. En före detta student från Schweiz kommenterar sin tid på Insead så här till Financial Times:
“Insead enormously boosted our intercultural experience. It is a place to learn global culture better than anywhere else.”

På andra plats kommer Stanford Graduate School of Business i Palo Alto, Kalifornien, som gjort ett rejält skutt från förra årets femteplacering. De som tagit sin MBA-examen på Stanford har den högsta genomsnittliga årslönen på 195.000 USD. Före detta Stanford-studenter har också den snabbaste karriärutvecklingen – tre år efter examen har 42 procent en chefsposition, vilket motsvaras av ett medeltal på 22 procent för alla skolor på topp 100-listan.

Tredje och fjärde plats innehas också av amerikanska skolor: University of Pennsylvania: Wharton och Harvard Business School. Först på femte plats kommer den första brittiska skolan, University of Cambridge: Judge (som debuterar på "topp 5"), följd av London Business School.

Två spanska skolor placerar sig också på topp 10-listan – IE Business School i Madrid (8:a) och Iese Business School i Barcelona/Madrid (10:a). Precis utanför på elfte plats hamnar kinesiska Ceibs som ligger i Shanghai. Inga svenska eller nordiska skolor finns på Financial Times topp 100-lista som som vanligt domineras av amerikanska skolor – hela 56 stycken!

Världens topp 10 MBA-utbildningar 2017

1. Insead, Frankrike/Singapore

2. Stanford Graduate School of Business, USA

3. University of Pennsylvania: Wharton, USA

4. Harvard Business School, USA

5. University of Cambridge: Judge, Storbritannien

6. London Business School, Storbritannien

7. Columbia Business School, USA

8. IE Business School, Spanien

9. University of Chicago: Booth, USA

10. Iese Business School, Spanien

Källa: Financial Times Global MBA 2017

Platsannonser