Finans Nyhet

8 tips som förenklar jobbet

Brita HahneBrita Hahne
Brita Hahne är ordningsexpert och enkelhetskonsult. Hon är även författare till boken Ordning hemma – Smarta tips för en enklare vardag.
Publicerad

Ordning och reda på skrivbordet och kontoret frigör tid och skapar mer produktivitet i arbetet. Det menar Brita Hahne, ordningsexpert och enkelhetskonsult på företaget Smpl, och bjuder här på sina bästa tips. 

Brita Hahne berättar att en kontorsmedarbetare i snitt tillbringar 45 arbetsdagar per år med att leta efter intern information för att kunna göra sitt jobb (McKinsey 2012).

– Det blir 360 timmar per år och är tid som hade kunnat läggas på viktigare saker, säger hon.

Med ordning och reda på skrivbordet och kontoret vinner man tid eftersom man slipper leta och blir mer produktiv i sitt arbete.

Annons

– Om du har koll på viktiga dokument och filer blir du lugnare eftersom du kan vara säker på att ingenting kommer bort. Dessutom ökar människors förtroende för dig eftersom ett ordnat skrivbord utstrålar att du har koll på läget, säger Brita Hahne.
 

Britas 8 bästa tips för bättre ordning & reda på jobbet

1. Försök ha så få saker som möjligt på skrivbordet.

2. Organisera dina skrivbordslådor efter hur ofta du använder sakerna i dem. De saker du använder sällan kan du förvara i understa lådan. Lådinsatser hjälper dig att hålla ordning på småsaker.

3. Ha en plats för aktuella papper, det kan vara en mapp eller brevkorg där du samlar papper som du behöver för tillfället. När ett dokument inte längre är aktuellt rensar du bort det.

4. Undvik att ha för många att-göra-listor och post-it lappar. Se även till att hålla dem samlade på ett ställe.

5. Gå igenom filerna i din dator med jämna mellanrum. Organisera filerna som hamnat på skrivbordet i rätt mapp och gör dig av med dem som du veta att du inte behöver.

6. För varje uppgift du lägger till på att-göra-listan ska du ta bort en. Med ta bort menar jag att göra uppgiften, inte göra den alls (prioritera bort den) eller delegera den. Ofta har vi alldeles för många uppgifter på vår att-göra-lista och här gäller det att prioritera. Se till att du har koll på vad du måste få gjort under dagen.

7. Ta 5–10 minuter i slutet av din arbetsdag och städa ditt skrivbord. Lägg tillbaka saker där de hör hemma, sortera papper och fixa till.

8. Skriv en att-göra-lista för morgondagen. Då får du koll på samtal, mejl och annat som måste göras nästa dag.

Annons