Finans Nyhet

Jupiters fondförvaltare: ”Guld och silver blir den ultimata bubblan”

goldgold
Foto: Jingming Pan via Unsplash
Publicerad
Uppdaterad

Efter silver-haussen under 2020 spår Ned Naylor-Leyland, strategichef Gold & Silver på Jupiter, att guldpriset och efterfrågan kommer återigen att öka i år. Han anser också att det vore naivt att tro att bitcoin blir en del av det kommande valutasystemet.

Marlene Sellebraten

Ned Naylor-Leyland, strategichef Gold & Silver på Jupiter, förutser att guldpriset kommer att öka igen, efter haussen av silver under senaste året. Han bedömer också att med det nya digitala monetära systemet runt hörnet så kommer bitcoins relevans minska.

– Vi är nu i slutet av en så kallad monetär supercykel präglad av hyperinflation. Tillgångar och investerare beter sig som en jätteamöba som jagar tillgångsklasser. Det syns på KPI som på obligationsmarknaden. Det riktiga samtalet nu handlar om att folk försöker köpa tillgångar med papper, säger Ned Naylor-Leyland till Realtid.

Han fortsätter: 

Annons

– Inflation inom matvaror ignoreras överallt och energisektorn kan däremot potentiellt bli den stora svarta svanen. Allra viktigast är dock att IMF länge jobbat fram ett nytt Bretton Woodssystem som kommer att ersätta det nuvarande. Det blir inte något radikalt utan ett helt digitalt system som använder sig av digitala valutor (Central bank digital currency, CBDC). Guld kommer att fortsätta sitta högst upp på trappan.

– Ja, bitcoin löser problemet med betrodd tredjepart, precis som guld och silver, men det vore naivt att tro att bitcoin blir en riktig valuta. Det kommer bara inte att hända. Guld och silver kommer alltid vara attraktivare då folk förstår att finanskollektivetinte alltid säger sanningen; då vill man ha en valuta i handen som inte medför någon betalningsrisk, säger Ned Naylor-Leyland. Bitcoin har använts som ett stödhjul och kommer, precis som ett stödhjul, att avvecklas, säger han.

Annons

”Ja, bitcoin löser problemet med betrodd tredjepart, precis som guld och silver, men det vore naivt att tro att bitcoin blir en riktig valuta. Det kommer bara inte att hända. […] Bitcoin har använts som ett stödhjul och kommer, precis som ett stödhjul, att avvecklas.”

Ned Naylor-Leyland JupiterNed Naylor-Leyland,
Strategichef Gold & Silver på Jupiter
Foto: Jupiter

Medan guldpriset ökade i början av 2020 så handlade resten av 2020 om silver-haussen. Men det blir en ny ökning av guldpriset i år, enligt Ned Naylor-Leyland.

–  Silver har haft kvar sitt momentum med anledning av bristen på silver. Det finns helt enkelt inte mer silver ovan mark samtidigt som efterfrågan ökar, i och med 5G, Internet och Things, som kommer utöver den befintliga industriella efterfrågan.

Annons

Silver handlar om reala räntor och det gör även guld, fortsätter han.

– Guld kommer sannolikt att vakna till inom en snar framtid. Jag skulle bli mycket besviken om guld och silver inte uppnådde samma högsta värde som i fjol. Marknadens nuvarande hausse är kortsiktig och momentum-baserad. Guld och silver blir den ultimata bubbla om marknaden exploderar. Över tid kommer vi att gå över till ett disciplin-baserat och helt digitaliserat och övervakat monetärt system, vilket kommer att ersätta det förtroendebaserade system vi har idag.

”Guld kommer sannolikt att vakna till inom en snar framtid. Jag skulle bli mycket besviken om guld och silver inte uppnådde samma högsta värde som i fjol.”

Även mäklarhuset Oandas seniora marknadsstrateg Jeffrey Haley tror på att guld startat en långsiktigt positiv trend. Det sa han till CNBC, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. Guldpriserna handlades till 1.731 dollar per uns på måndagen 15 mars.

Annons