JP Morgan: Världen behöver ’reality check’ om fossila bränslen

Taggar i artikeln

JP Morgan Klimatmål
Publicerad
Uppdaterad

Världen behöver en ”reality check” angående utfasningen av fossila bränslen och infasningen av förnybar energi. Det anser storbanken JP Morgan, som tror att det kommer att ta ”generationer” för att nå nettonollmål för utsläppen, skriver Financial Times.

Finwire

I en rapport som storbanken skickat till kunder i veckan skriver man att ansträngningarna med att minska användningen av olja, kol och gas har blivit eftersatta på grund av höga räntor, inflationen och krig i Ukraina och Mellanöstern.

”Medan nettonollmålet fortfarande är en tid bort, måste vi inse verkligheten att variablerna har förändrats. Räntorna är mycket högre. Statsskulden är betydligt större och det geopolitiska landskapet är strukturellt annorlunda”, säger banken till tidningen och fortsätter:

”De 3-4 triljoner dollar som det varje år kommer att kosta kommer i en förändrad makroekonomisk miljö”.

Annons

JP Morgan förutspår att de stora investeringar som kommer att krävas kommer sätta press på regeringar världen över att trappa ner på aggressiva miljömål. Ett exempel som anges är att den skotska regeringen under torsdagen skrotat sina mål om att dra ner på utsläppen från fossila bränslen med 75 procent fram till 2030 för att målet sågs som ouppnåbart.

 

Annons