Finans Nyhet

Jävsstrul i Saab

Publicerad

Advokatfirman Wistrand företrädde EIB när Saab beviljades ett lån på 400 miljoner euro. I konkursen är EIB en av de största fordringsägarna.

Realtid.se

I veckan stod det klart att konkursförvaltare åt Saabs tre bolag blir Anne-Marie Pouteaux på Wistand tillsammans med Hans Bergqvist vid advokatfirman Delphi.

Men nu har en jävsproblematik uppstått då advokatbyrån Wistrand företrädde EIB när miljardlånet till Saab signerades, rapporterar Dagens Industri.

– Det var inget som vi diskuterade över huvud taget. Vi var inte medvetna om det, säger rådman Cecilia Tisell som var med att fatta beslutet om vilka som skulle bli konkursförvaltare åt Saab.

Annons

Av de 400 miljoner euro, i dag motsvarande 3,6 miljarder kronor, som beviljades Saab har Saab Automobile utnyttjat cirka 2 miljarder kronor. Det gör att EIB nu är en av de största fordringsägarna.

Tisell påpekar för tidningen att beslutet är fattat, och att en eventuell prövning av det får ske i hovrätten.

– I en konkurs av den här omfattningen går det nästan inte att undvika att det uppstår jävsfrågor, säger hon till Dagens Industri.

Annons

Det är först och främst advokatbyrån som själv ska meddela om jäv kan föreligga. Och strax före midnatt efter att konkursen var ett faktum anmälde Wistrand att byrån varit inblandad i EIB-lånet. Jan Håkan Jannerling på tillsynsmyndigheten, Kronofogden, säger till DI att informationen är knapphändig och att de bett byrån återkomma med en utförlig redogörelse, vilken borde komma in rätt så omgående.

Annons