Finans Nyhet

Jättetältet saknar tillstånd

Publicerad
Uppdaterad

Kinnevik ansökte om plats för ett partytält på 500 kvadratmeter men byggde 900 kvadratmeter. Nu riskerar bolaget böter eller vite.

Helene Rothstein

Sara Johansson

Realtid.se kan avslöja att Kinnevik saknar tillstånd för det enorma partytält som uppförts på Skeppsbron inför bolagets jubileumsfest på fredag.

Kinnevik har ansökt om och fått klartecken för ett tält på 500 kvadratmeter men under projektets gång har ytan utökats kraftigt. Det tält som nu byggts upp mäter totalt 900 kvadratmeter, en ökning med hela 80 procent.

”Det stämmer att tältet är större än vad som framgick av vår ursprungliga ansökan. Vi har tyvärr missat att komma in med en komplettering av vår ansökan men vi för nu en dialog med Stockholms trafikkontor om detta”, skriver Kinneviks presschef Torun Litzén i en e-postkommentar till Realtid.se.

Annons

Totalt 400 gäster närvarar under festligheterna. Kungafamiljen, utländska och svenska ministrar och andra celebra gäster är inbjudna för att fira investmentbolagets 75-årsjubileum.

Planeringen har pågått under flera månader. Tidigare näringsministern Björn Rosengren, numera rådgivare åt Stenbecksfären, är en av personerna som kopplats in för att arrangera festen.

Han vill inte kommentera projektet utan ber att få återkomma då Realtid.se når honom under måndagen.

Annons

För partytältet på Skeppsbron betalar Kinnevik 67.200 kronor. Ansökan om att uppföra ett tillfälligt tält inkom till trafikkontoret i Stockholm i juni i år. I ansökan anges tältets storlek till 10 x 50 meter. Enligt markupplåtare Leif Holm har ingen komplettering skett sedan dess.

Tillståndsenheten hos polisen kopplas också in vid ansökningar liknande den för Kinneviks festtält. Det är också hit bolaget ska vända sig om tillståndet ska utökas. Enligt handläggare Catrin Thune har bolaget inte kommit in med någon kompletterande ansökan.

Vad innebär det om de har byggt ett större tält än vad de angivit?

Annons

– Då får närpolisen åka och göra en besiktning. Man kan få dagsböter om man inte följer tillståndet, men hur mycket vet jag inte.

Det är närpolisen som ansvarar för att granska om de ansökningar som beviljats också stämmer med verkligheten. Men någon kontroll av Kinneviks partytält har polisen ännu inte gjort.

Peter Enell är polisinspektör vid Klara närpolis:

– Det är inte okej om man har ett större tält än det som man har angivit i sin ansökan. Dels har man betalt för angiven yta till markägaren, dels kan tältet stå i vägen, säger han till Realtid.se.

– Vi har tillsynsansvaret och vi kan ge anvisningar om att de ska minska ytan. Om vi måste agera kan vi skriva en anmälan om brott mot ordningslagen. Det kan bli böter och man kan beslagta vissa saker på plats och man kan också utge vite som är ett mycket större belopp, förklarar Enell.

Har storleken någon betydelse?

– Har man anmält en viss yta som man tänkt ta i anspråk då har man haft en tanke när man har ansökt. Man ska inte lura markägaren eller ordningen om hur det ska se ut. Det kan innebära fara när det gäller trafik och så vidare.

Gör ni kontroller?

– Det händer och upptäcker man att det inte står rätt till så kan det leda till att man får svårt att få tillstånd någon mer gång.

Jubileumstältet byggs i två våningar och har fönsterpartier mot vattnet. Gästerna kommer bland annat få se en specialproducerad film signerad Cristina Stenbeck, lyssna på musikalisk underhållning av hemlig gästartist samt uppleva ett stort fyrverkeri.

– Det är viktigt att fira sina segrar. Festen blir ett tillfälle att samla hela gruppen – folk kommer från Guatemala, Tanzania, USA och en massa andra länder. Det kommer ministrar, styrelseledamöter, partner och gamla medarbetare. Det gamla och det nya möts, beskrev Cristina Stenbeck festen i en intervju med Dagens Industri i fredags.

Helene Rothstein Sylvesten

helene.rothstein@realtid.se

Sara Johansson

sara.johansson@realtid.se

Annons