Finans Nyhet

Japanskt bolag räddar Fingerprint

Publicerad

Japanska Technoimagia vill gå in som ny huvudägare i det krisdrabbade biometriföretaget Fingerprint Cards.

Styrelsen i Fingerprint kallar nu till extra bolagsstämma för att aktieägarna ska få ta ställning till förslaget, som innebär en riktad nyemission till Technoimagia om 3 miljoner B-aktier. Om emissionen godkänns kommer det japanska bolaget även att köpa aktier från den nuvarande huvudägaren Lennart Carlson och bli majoritetsägare.

Genom affären tillförs Fingerprint 22,5 miljoner kronor vilket enligt Carlson innebär att Fingerprint kan fortsätta sin nuvarande verksamhet, att utveckla och leverera avancerad biometrisk teknik.

– Det är en bra affär som stärker oss finansiellt. Vi får dessutom ytterligare en säljkanal för vår teknik. Det här är en långsiktig och finansiellt stark ägare, säger Carlson, som tänker sitta kvar som vd i bolaget.

Annons

Lennart Carlson vill inte uttala sig om hur lång tid det kan ta att vända förlust till vinst.

– Man vänder inte en sådan här skuta på en månad. Det kommer givetvis att ta tid.

Utan en ny affärspartner finns risk för att bolaget tvingas lägga ner verksamheten.

Annons

– Man måste alltid ha ett worst-case scenario, säger Lennart Carlson.

Han tror dock satt sannolikheten för att affären ska gå igenom är stor.

– Det väger tungt att jag har 42 procent av samtliga röster i bolaget. Det blir svårt för någon annan att få ihop 25 procent.

Annons

Två tredjedelar av rösterna krävs för att affären ska bli av. Technoimagia har, med vissa förbehåll, av Aktiemarknadsnämnden medgetts undantag från budplikten och behöver därmed inte lägga bud på hela Fingerprint trots att bolaget köper drygt hälften av aktierna.

Beskedet fick Fingerprints aktie att stiga mycket kraftigt. Strax före klockan 11 hade B-aktien gått upp med 25 procent till 10 kronor.

TT

Annons