Japan är känt för sin stränga arbetskultur. Det finns till och med ett ord för att arbeta sig till döds: ”Karoshi”.
Japaner dissar kortare arbetstid – trots regeringens vädjanden
Mest läst i kategorin
Men nu försöker regeringen ta itu med en oroande arbetskraftsbrist genom att uppmuntra till en fyradagars arbetsvecka.
För att främja övergången till kortare arbetsveckor har regeringen lanserat en kampanj kallad ”hatarakikata kaikaku”, vilket betyder ”att förnya hur vi arbetar”.
Svalt intresse
Kampanjen inkluderar bland annat gratis rådgivning och bidrag till företag som vill införa förändringarna.
Målet är att skapa en mer flexibel arbetsmarknad, skriver AP.
Den japanska regeringen har sedan 2021 uttryckt sitt stöd för kortare arbetsveckor, men idén har ännu inte fått brett genomslag. Endast 8 procent av företagen erbjuder sina anställda möjligheten att arbeta fyra dagar i veckan, enligt landets arbetsmarknadsdepartement.
Få som nappar
Panasonic erbjuder fyradagarsveckor till sina 63 000 anställda. Trots detta har endast 150 av dem valt att gå ner i arbetstid.
En av de få som valt att arbeta fyra dagar är Akiko Yokohama.
”Vila ger dig möjlighet att återhämta dig eller besöka läkaren. Känslomässigt är det mindre stressigt”, säger hon till AP.
Avgörande förändring
Kritiker menar att de som arbetar färre dagar ofta får lägre lön, men förväntas ändå arbeta lika hårt. Trots detta ser vissa företag fördelar med flexibla arbetstider, särskilt inom serviceindustrin där arbetskraftsbristen är stor.
Med tanke på Japans fallande födelsetal och den förväntade minskningen av arbetskraften ser vissa tjänstemän förändringen som avgörande för att upprätthålla en livskraftig ekonomi.
Om dagens utveckling fortsätter kan den arbetande befolkningen sjunka från nuvarande 74 miljoner till 45 miljoner år 2065.
Inte bara Japan
Diskussionen om förkortad arbetstid förs inte bara i Japan utan har intensifierats även globalt. Särskilt i kölvattnet av pandemin som har förändrat många människors syn på arbete och livsbalans.
Flera länder och företag runt om i världen har experimenterat med, eller övervägt att införa, kortare arbetsveckor för att öka välbefinnandet, produktiviteten och hållbarheten i arbetslivet. Bland annat Spanien, Storbritannien och Tyskland.
Ett av de länder som har kommit längst när det gäller arbetstidsförkortning är Island, som mellan 2015 och 2019 genomförde ett storskaligt experiment där arbetstiden kortades för tusentals arbetstagare.
Resultaten visade på ökad produktivitet och välmående, något som BBC tidigare har rapporterat om.
Läs även:
Baksidan med kortare arbetstid: ”Flera tusen i månaden”. Realtid
Rätten att koppla bort chefen sprider sig. Realtid
Chefer och fack på kollisionkurs om heta stridsfrågan. Realtid
Moderaterna om kortare arbetsvecka: ”Förvånad”. Realtid