Finans Nyhet

Jagdish blir nästa nobelpristagare!

Publicerad

På måndag offentliggörs vem som blir årets vinnare av Nobelpriset i ekonomi. Kända nationalekonomer spekulerar i vem som är den mest troliga pristagaren. Chefsekonomen Hubert Fromlet gissar på Steven Ross och Bo Södersten tror bara på sina gamla polare. Realtid.se får också heta tips om troliga vinnare av litteraturpriset.

Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningssparbanken, vill först inte begränsa sig utan hävdar att han har 30 favoriter till Nobelpriset i ekonomi.

Vi kommer att tvinga alla andra att välja…

– Ja, men då måste jag få välja två. En mikro och en makro. Får jag det?

Annons

Ok, shoot.

– Inom mikrosidan väljer jag Steven Ross för hans arbitrage pricing theory och inom makrosidan väljer jag Robert Barro vid Harvard University för hans avgörande insatser inom tillväxtforskningen och jämförande studier mellan länder.

Hubert Fromlet vägrar dock nämna någon favorit till litteraturspriset.

Annons

Vi kommer att tvinga alla andra…

– Jag kan inte, det går inte. Jag har inte tid att läsa sådant där längre. Det finns många författare över hela världen som är värda ett nobelpris.

Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken, tror att ekonomipriset kommer att ges inom området modern tillväxtteori.

Annons

– Finansiell ekonomi har betats av under de senaste fem åren, så det tror jag inte på. Nu står Europa inför en stor utmaning, och det är att få fart på den långsiktiga tillväxten. Därför har det området hamnat i fokus.

– Att välja en kandidat är jättesvårt, det är så svårtippat. I bland belönas ju forskningsinsatser längre tillbaka i tiden därför att man vill ge priset till någon speciell kategori. Men Paul Romer är definitivt av nobelpriskaliber.

Och priset i litteratur?

– Det skulle jag ge till Paul Auster som är min personliga favorit just nu, säger Jan Häggström.

Nils Lundgren, ordförande för Junilistan, ursäktar sig först med att det var länge sedan han befann sig på forskningsfronten. Men sedan kommer han igång.

– Jagdish Baghwati kan man misstänka. Han är suverän och har sysslat med internationell ekonomi och dessutom presenterat sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt.

Priset i litteratur då?

– Nja, det vet jag inte om jag har någon synpunkt på. Det gick väl an när man valde mellan ett begränsat antal länder men nu är det svårt att veta vem det blir. Men nu kom jag ju av mig, vilka andra ekonomer skulle kunna tänkas få ekonomipriset…

– Jo, William Baumol har jag träffat en del, men det var länge sen. Hans ”kostnadssjuka” är högaktuell för vår välfärdsstat med stora offentliga utgifter. Även Roberg Barro och Thomas Sargent borde ligga bra till.

Nationalekonomen Lars Calmfors biter sig i tungan när han får frågan om vem som troligen kommer att vinna Nobels ekonomipris.

– Det kan jag inte gärna gissa, jag menar, jag sitter med i den kommitté som bestämmer det.

Aj då, men en liten ledtråd?

– Tyvärr, mina kollegor skulle titta lite snett på mig om jag yppade något för dig.

Om du fick välja, vem skulle du ge nobelpriset i litteratur?

– Får man ge det postumt? I så fall skulle jag ge det till Astrid Lindgren. Det var ett misstag att hon aldrig fick det, säger Lars Calmfors.

Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, tror även han på Jagdish Baghwati.

– Dels har han varit på tapeten i flera år. Men han har även forskat inom befolkningsfrågor och internationell ekonomi vilket är en av de mest aktuella frågorna just nu.

Och litteraturpriset skulle du ge till?

– Oj, jag tänkte senast i morse att det var länge sedan jag läste något riktigt bra skönlitterärt. Och de flesta jag tycker är bra är döda.

Bo Södersten, professor i nationalekonomi, väljer bara troliga pristagare bland sina gamla polare.

– Jag väljer Jagdish Bhagwati som är mycket framstående inom internationell handel, emerging markets. Han har skrivit en utmärkt bok om globaliseringen och ingår som författare i en bok som jag nyligen redigerat. En mycket trevlig man, jag har känt honom i 50 år – nästan. Vi träffades redan som unga när han studerade på Cambridge och jag på London School of Economics.

Vem skulle du ge nobelpriset i litteratur till?

– Det skulle jag ge till John Updike, som skrivit en triologi om en huvudperson som kallas Rabbit. En mycket trevlig man, John Updike alltså.

Är Updike också en gammal polare?

– När jag studerade vid Massachusetts Institute of Technology slå slumpade det sig att jag träffade ett känt förläggarpar på en middag, och vi blev goda vänner. Det var genom det paret som jag träffade John Updike vid tre fyra tillfällen. Som sagt, en mycket trevlig man, säger Bo Södersten.

Annelie Östlund

annelie.ostlund@realtid.se

Emilie Westholm

emilie.westholm@realtid.se

Fotnot: Nobelpriset i ekonomi delas ut av Sveriges riksbank till Alfred Nobels minne

Heta kandidater

• Jagdish Bhagwati (Columbia University): Internationell handel, ”emerging markets”

• Steven Ross (MIT): Vidareutveckling av derivatforskning, ”arbitrage pricing”

• Paul Romer (Stanford): Kontrakts, auktionsteori, ”corporative games”

• Robert Barro (Harvard University): Tillväxt, humankapital

Tidigare pristagare (ett urval)

• 1970 Paul A. Samuelson

• 1974 Gunnar Myrdal och Friedrich August von Hayek

• 1976 Milton Friedman

• 1977 James E. Meade och Bertil Ohlin

• 1981 James Tobin

• 1985 Franco Modigliani

• 1986 James M. Buchanan Jr.

• 1987 Robert M. Solow

• 1990 Harry M. Markowitz

• 1991 Ronald H. Coase

• 1992 Gary S. Becker

• 1998 Amartya Sen

• 2001 Joseph E. Stiglitz

• 2004 Finn E. Kydland och Edward C. Prescott

Annons