Finans Nyhet

ISS vill peta Jacob Wallenberg ur Ericssons styrelse 

Taggar i artikeln

Ericsson Investor Jacob Wallenberg
Jacob WallenbergJacob Wallenberg
Jacob Wallenberg. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Den inflytelserika aktierådgivaren ISS kommer att säga nej till omval av Investors representant Jacob Wallenberg i Ericssons styrelse. ISS kommer också att säga nej till att Karl Åberg, som företräder Industrivärden, väljs in som ersättare till Helena Stjernholm. Det erfar Dagens Industri.

Finwire

Bakgrunden till rådet är att båda personer företräder ägare med röststarka A-aktier. Detta är något som ISS tidigare haft invändningar emot och hotat med att föreslå nekad ansvarsfrihet för sådana styrelser. Man backade senare ifrån detta men bara delvis.

Enligt DI har ISS i ett brev till Svenskt Näringsliv skrivit att ”i praktiken tror vi att styrelseval är mer lämpligt som mekanism för ansvarsutkrävande för att lyfta farhågor kring användandet av ojämlik rösträtt”. Och nu ser man ut att göra en verklighet av hotet inför årsstämman den 3 april.

Investor och Industrivärden kontrollerar nästan 24 respektive 15 procent av rösterna i Ericsson, trots att deras kapitalandelar uppgår till knappt 8 respektive 2,6 procent.

Annons

Amerikanska institutionella investerare brukar i hög utsträckning följa ISS rekommendationer.

Annons