Finans Nyhet

Investor-rådgivarens flygplansbråk avslutat

Publicerad
Uppdaterad

Henrik ”Sputte” Baltscheffskys flygbolag begärdes under våren i konkurs. Men nu är faran över.

Sara Johansson

Det räcker inte med skattebråk för Henrik ”Sputte” Baltscheffsky. Under våren har hans flygbolag Nordic Biz Jet hamnat i bråk med ett annat Stockholmsföretag. Men nu har parterna förlikts i Stockholms tingsrätt.

– Jag kan inte gå in på några detaljer vad det är för typ av överenskommelse som man har slutit utan det är något mellan parterna, säger Nordic Biz Jets styrelseordförande, Henrik Baltscheffsky.

Bakgrunden till bråket är obetalda skulder till Bromma Air Maintenance, BAM, på drygt 255.000 kronor. BAM har servat flygbolagets plan men hade vid konkursansökan inte fått betalt för arbetet, trots påtryckningar.

Annons

Tvisten, har aldrig, enligt BAM handlat om storleken på beloppet utan snarare att Henrik Baltscheffskys flygbolag aldrig haft förmåga att betala.

Tillsammans med konkursansökan har BAM även skickat med nio stycken obetalda fakturor.

Men nu har Henrik ”Sputte” Baltscheffsky som är styrelseordförande i Nordic Biz Jet förlikts med Bromma Air Maintenance och kommit överens om att man ska stå för sina egna rättegångskostnader i tingsrätten. Målet är därmed avskrivet i Stockholms tingsrätt och faran för konkurs är över.

Annons

Nordic Biz har varit verksamt sedan 2007. Största omsättningen hade man under år 2008 då nettoomsättningen låg på drygt 3,6 miljoner kronor. Under verksamhetsåret 2009 låg nettoomsättningen på cirka 550.000 kronor och förlusten i bolaget låg på drygt 6 miljoner kronor. Förklaringen man ger till de dystra siffrorna i årsrapporten är att flygplanet som bolaget leasar inte varit i bruk utan servats av extern part.

Realtid.se söker advokat Mikael Björkman som var ombud för Bromma Air Maintenance.

I Kammarrätten och Förvaltningsrätten i Stockholm är Henrik Baltscheffsky även aktuell i två andra mål. Ett av dessa handlar om hans ansvar som företrädare i Nordic Airways som har begärts i konkurs. Skatteverket menar där att Henrik Baltscheffsky har ett asvar för att företaget inte betalat in skatt eller tidigare begärts i konkurs.

Annons

Henrik Baltscheffsky å sin sida menar att han fått uppfattningen att bolaget inte förväntades betala in skatter och avgifter under företagsrekonstruktionen. Skatteverket kontaktade heller aldrig företaget om att rekontruktionen skulle avslutas i förtid.

Skatteverket vill att Henrik Baltscheffsky ska ställas till ansvar för grov oaktsamhet och att han ska tvingas betala företagets obetalda skatter om cirka 1,4 miljoner kronor.

Det andra målet handlar om att Henrik Balscheffskys privata bolag fått stå för hans privata omkostnader. Det handlar bland annat om parkeringsböter, resekostnader, hotellövernattningar samt golf- och spa-avgifter. Skatteverket skriver i ett beslut att han ska betala ytterligare 2,6 miljoner kronor i skatt för åren 2007 samt 2008.

Lite mer om Sputte:

Henrik har varit rådgivare rådgivare på Investor Growth Capital Europe (Stockholm) sedan år 2004. I dag berättar han att det var flera månader sedan han hade ett uppdrag för bolaget.

Henrik driver även en rådgivningsfirma och deltar i utvalda nyetableringar som partner till erfarna entreprenörer.

Mellan år 1991 och år 2003 arbetade Henrik som vd på Salénia AB, ett privatägt investmentbolag i Stockholm. Innan dess har Henrik arbetat med onoterade tillväxtbolag under tre år i USA samt under ett år i Hong Kong.

Utbildning: MBA, Handelshögskolan, Stockholm.

Henrik Balscheffsky kappseglar i Draktävlingar och ingår i ett team med Jacob Wallenberg samt Carl Johan Friis.

källa: Investor

Annons