Finans Nyhet

Investmentbanker varnas av börsen

Publicerad

JP. Morgan och Lehman Brothers får en varning av Stockholmsbörsens disciplinnämnd. Anledningen är att de inte offentliggjort att de förvärvat över 5 procent av aktierna i Song Network.

I september förra året bröt både JP. Morgan och Lehman Brothers regeln som säger att den som förvärvar 5 procent eller mer av aktierna i ett börsbolag ska offentliggöra förvärvet.

– Situationen var ju lite speciell. Song Network var vid tiden föremål för två konkurrerande bud, dels från Tele 2, dels från danska TDK. Det pågick en budstrid och därför var det extra intressant för marknaden att veta vilka som satt på aktierna, säger Ulf Lindgren, bolagsjurist på Stockholmsbörsen.

Enligt Ulf Lindgren har varken JP. Morgan och Lehman Brothers varit i närheten av att dra på sig varningar tidigare.

Annons

Finns det någon anledning att det inträffade just i samband med budstriden om Song Network?

– Det vet jag inte. Båda bolagen har angivit olika skäl till varför det inträffade. Lehman Brothers hävdade att man hade fel på det tekniska systemet. JP. Morgan hade visserligen skickat informationen till bolaget, men inte till Stockholmsbörsen och media, vilket innebar att informationen inte kom ut.

Disciplinnämnden har möjlighet att utdela tre typer av sanktioner till börsmedlemmar: varning, vilket är lägsta graden, vite eller att börsmedlemsskapet upphör. Vitesbeloppet kan uppgå till mellan 100.000 och 10 miljoner kronor beroende på hur allvarligt regelbrottet är.

Annons

Annons