Finans Nyhet

Intressant läge på oljemarknaden

Publicerad

Stor spread mellan WTI och Brent.

Priset på råolja närmar sig den magiska gränsen på 100 dollar per fat, och det är särskilt Brent-oljan som haft en stark utveckling den senaste tiden. Priset under förra veckan var som högst 98,20 dollar per fat.

Sedan 50%-nivån i fibonacci bröts så har kursen stigit och nästa tydliga motstånd finns nu vid 61,8 %-nivån som vi hittar vid 105 dollar per fat.

Till skillnad från Brent-oljan har inte WTI-oljan haft samma momentum i kursökningen. Priset har skapat en potentiell dubbeltopp strax under 93 dollar, och den nivån agerar nu närmaste motstånd.

Annons

På nedsidan finns det primära stödet kring 87 dollar (rosa linje) men även trendlinjen (grön linje) samt 55 dagars medelvärde agerar stöd.

Skillnaden i priset mellan Brent och WTI är nu på en ganska ansträngd nivå. De senaste tre åren har differensen mellan de två pendlat mellan 3 och -3 USD per fat, men som det ser ut just nu är den på hela 7 dollar.

Detta göra att en potentiell rekyl i WTI-oljan kan skapa en kraftigare rekyl i Brent då skillnaden återgår till mer ”normala” nivåer. Bryter WTI motståndet strax under 93 dollar så kan reaktionen bli den omvända, det vill säga att WTI närmar sig Brent i snabbare takt då skillnaden mellan dem återgår till det normala.

Annons

Kristofer Berggren, teknisk analytiker, CMC Markets

Vill du lära dig mer om handel med olja, teknisk analys och indikatorer? Besök www.cmcmarkets.se

Annons