Finans Nyhet

Internetreklamen fördubblas

Publicerad

Det senaste året har visat på en stark tillväxt för reklambranschen. Framför allt har reklamen på internet varit den starka drivkraften i branschen. Enligt nya prognoser spås internetreklamen fördubblas till år 2010.

Det är undersökningsföretaget Jupiter Research som levererar de optimistiska prognoserna för de kommande fem åren. Enligt företaget kommer försäljningssiffrorna nå 18,9 miljarder dollar år 2010, vilket är en fördubbling jämfört med 9,3 miljarder för 2004.

Prognosen grundar sig bland annat på ett ökat förtroende bland marknadsförare på internet som medium. Allra starkast ser tillväxten ut att bli för betalda sökträffar på Google och Yahoo.

Elisabeth Trotzig från Institutet för reklam och mediestatistik, IRM, vågar sig inte på en fullt så optimistisk prognos som Jupiter Research, men konstaterar att internetreklamen kommer att fortsätta växa starkt de närmaste åren även i Sverige.

Annons

– Trenden ser nog relativt likartad ut på samtliga marknader, i alla fall i Europa. I USA kan nog tillväxten vara ännu starkare.

Enligt Jupiter Research kommer sponsrade länkar på sikt bli en viktigare form av marknadsföring än de vanliga annonserna på internet.

Google, vars intäkter huvudsakligen kommer från annonsering, rapporterade en omsättning på 1,38 miljarder dollar för det andra kvartalet 2005, vilket var en fördubbling jämfört med samma period året innan.

Annons

Annons